Orbán

Hídlap

Bemutatták a Huszonhatos hadiemlékkönyvet

A Helischer József Városi Könyvtárban mutatták be a Városunk, múltunk sorozat 6., egyben legújabb kötetét, a Huszonhatos hadiemlékkönyvet. Dr. Négyesi Lajos hadtörténész és Miklós Tamás történész közös műve több szemszögből mutatja be a császári és királyi 26. gyalogezred történetét.

Kovátsné Várady Eszter igazgató asszony köszöntése után a szerzők felidézték személyes kapcsolódásukat a 26-osokkal, majd kiemelték, hogy számtalan érdekes történetet is találhatunk az emlékkkönyvben, amely ezáltal igazán olvasmányossá válik. Gerincét Kottra Mihály kézirata képezi, amelyet kiegészítettek a Hadtörténeti Levéltárban őrzött, az egység történetéről szóló kutatási anyaggal.

A helytörténeti kiadvány bemutatja a környékbeli fiatalság “vitézlő oskoláját”, hiszen a város és a régió közéleti eseményein, társasági rendezvényein a gyalogezred aktív szerepet vállalt. A csoport az elithez tartozott, a közéjük sorshúzással bekerülő fiatalok itt vártak férfiakká.

A híres-neves gyalogezred kálváriája – amelyre Kopita József alezredes és Setéth Vince őrnagy információ alapján következtetnek – 1914. augusztus 5-én kezdődött, majd a katonák négy éven keresztül folyamatosan részt vettek a különböző offenzívákban és harcokban. Aztán 1918. november 14-én vonattal Esztergomba szállították őket.

Sinkó Gyula moderátor a szálláscsináló személyek feladatáról is kérdezte beszélgetőpartnereit. Miklós Tamás úgy fogalmazott, hogy egyeseknek az volt a feladatuk, hogy előre mentek és kijelölték azokat a lakásokat, ahol a fáradt bakák megpihenhettek.

A szerkesztők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Esztergomban még nincs emléktáblája a 26-os gyalogezrednek, de remélik, hogy a város törleszti majd az adósságát. Miklós Tamás zárásként megjegyezte, hogy következő munkája egy második világháborús naplóhoz kapcsolódik majd.

(Fotó: Steindl Nóra, Szöveg: Kilar Tímea)

  • Ifjú tűzoltókká váltak a tokodi óvodások

    Gyermeknap alkalmából látogattak el a Mesevár Óvodába a Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai. Az önkéntesek segítségével maguk a gyermekek is lánglovagokká vállhattak: miután felhúzták a védősisakokat, a bátrabbak gépjárműfecskendezővel olthatták el az “égő házikót”.

    Hídlap
  • Extrém futók és kerékpárosok veszik birtokba Márianosztrát

    A MINEKRAFT Challenge keretében keretében extrém futók és kerékpárosok népesítik be szombaton a települést. A focipályán gyermekprogramokkal is várják az érdeklődőket. A helyszínen DJ Dominik is fellép, akit a Crazy Granat koncertje követ majd.

    Hídlap
Advertisements