Izsó

Hídlap

Bemutatták a Huszonhatos hadiemlékkönyvet

A Helischer József Városi Könyvtárban mutatták be a Városunk, múltunk sorozat 6., egyben legújabb kötetét, a Huszonhatos hadiemlékkönyvet. Dr. Négyesi Lajos hadtörténész és Miklós Tamás történész közös műve több szemszögből mutatja be a császári és királyi 26. gyalogezred történetét.

Kovátsné Várady Eszter igazgató asszony köszöntése után a szerzők felidézték személyes kapcsolódásukat a 26-osokkal, majd kiemelték, hogy számtalan érdekes történetet is találhatunk az emlékkkönyvben, amely ezáltal igazán olvasmányossá válik. Gerincét Kottra Mihály kézirata képezi, amelyet kiegészítettek a Hadtörténeti Levéltárban őrzött, az egység történetéről szóló kutatási anyaggal.

A helytörténeti kiadvány bemutatja a környékbeli fiatalság “vitézlő oskoláját”, hiszen a város és a régió közéleti eseményein, társasági rendezvényein a gyalogezred aktív szerepet vállalt. A csoport az elithez tartozott, a közéjük sorshúzással bekerülő fiatalok itt vártak férfiakká.

A híres-neves gyalogezred kálváriája – amelyre Kopita József alezredes és Setéth Vince őrnagy információ alapján következtetnek – 1914. augusztus 5-én kezdődött, majd a katonák négy éven keresztül folyamatosan részt vettek a különböző offenzívákban és harcokban. Aztán 1918. november 14-én vonattal Esztergomba szállították őket.

Sinkó Gyula moderátor a szálláscsináló személyek feladatáról is kérdezte beszélgetőpartnereit. Miklós Tamás úgy fogalmazott, hogy egyeseknek az volt a feladatuk, hogy előre mentek és kijelölték azokat a lakásokat, ahol a fáradt bakák megpihenhettek.

A szerkesztők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy Esztergomban még nincs emléktáblája a 26-os gyalogezrednek, de remélik, hogy a város törleszti majd az adósságát. Miklós Tamás zárásként megjegyezte, hogy következő munkája egy második világháborús naplóhoz kapcsolódik majd.

(Fotó: Steindl Nóra, Szöveg: Kilar Tímea)

  • Hazai pályán taroltak a dorogi birkózók

    A dorogi sportcsarnokban rendezték meg a KO-VA GÉP Kupa nemzetközi birkózó versenyt, melyen mintegy száz fiatal sportoló lépett szőnyegre. A megmérettetésen honi, szlovákiai és némi meglepetésként szerbiai magyar versenyzők is szerepeltek. A Dorogi Nehézatlétikai Club (DNC) ezúttal is érmek sokaságát zsebelte be.

    Hídlap
  • Idén is megrendezik az amatőr versmondók versenyét Esztergomban

    Október 5-én, 10 órai kezdettel az esztergomi Helischer József Városi Könyvtárban rendezik meg a Virág volt a vers című, amatőr, 50 év feletti versmondók versenyét. Az XLVIII. Megyei Könyvhét keretében megrendezendő szavalóversenyre szeptemberi 27-ig lehet jelentkezni.

    Hídlap
Advertisements