Hella

Hídlap

Az embernek szüksége van a zenére

A MOL támogatásával ingyenes, rendhagyó iskolai énekórát tartott a Muzsikás együttes Letkésen, a Szobi Fekete István Általános Iskola Árpád Fejedelem Általános Tagiskolájában. A fiatalok megismerkedhettek a muzsikusok hangszereivel, majd a lakodalmi csujogatást is megtanulták.

-Vajon szüksége van-e az embernek a zenére? – tette fel a kérdést Sipos Mihály, az együttes hegedűse, majd megjegyezte, hogy a nemzeti öntudatunkban a népek nemzeti öntudatában nem csak a saját nyelv és a hit, hanem a kulturájukra jellemző zene is fontos szerepet játszik. Bartók Béla és Kodály Zoltán népdalgyűjtő tevékenységét is méltatta, hiszen nekik köszönhetően számos értékkel gazdagodott a magyar zenetörténet.

Az énekóra alkalmával Éri Mihály, Hamar Dániel, Porteleki László és Sipos Mihály bemutatták hangszereiket a gyermekeknek. A hegedűt természetesen mindenki felismerte, de a hosszú furulya névre hallgató eszköz nagy sikert aratott a fiatalok körében. A továbbiakban a nagybőgőről, a tamburáról és a gyimesi ütőgardonról tartottak ismertetőt.

A zenészek és a tanulók közösen eldalolták a Hej Dunáról fúj a szél című népdalt, zárásként pedig megtanították nekik a lakodalmi csujogatást. A rendhagyó énekóra végén hosszú tapsviharral köszönték meg a diákok a felejthetetlen élményeket. A fellépés után Sipos Mihálytól megtudtuk, hogy a nagy múltú együttes a közelmúltban Litvániában léptek fel egy nemzetközi csellófesztiválon,

A tagok úgy vélik, hogy szükség van ezekre a találkozókra, ugyanis a feszített tanrend miatt nem jut elég idő a zenei alapismeretek elsajátítására és a magyar népzene megismerésére. A MOL támogatásával 2005 óta már több mint hétszáz intézménybe látogattak el, Letkésre Kisoroszi és Tahitótfalu érintésével érkeztek meg.

Advertisements

Advertisements