Ödön

Hídlap

Júliustól vehető igénybe a falusi CSOK

Megjelent a Magyar Közlönyben, a Magyar Falu Program keretében július 1-jén induló használt lakás vásárláshoz, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt szabályozó rendelet. A támogatás az Esztergomi járásban tizenhárom, míg a Szobi járásban tizenkettő településen vehető igénybe.

A falusi CSOK a preferált 2486 kistelepülésen használt lakás vásárlására is felvehető 2022 közepéig. Mértéke egy gyermek esetén 600 ezer, két gyermek esetén 2,6 millió, legalább három gyermek esetén pedig 10 millió forint. Ugyanakkor csak a támogatási összeg fele fordítható vásárlásra, a másik felét korszerűsítésre vagy bővítésre használható fel, továbbá 10 és 15 milliós kamattámogatott kölcsön is felvehető mellé.

A rendeletből az is kiderül, hogy a támogatást használt lakás, tanya, de birtokközpont megvásárlásra és ezzel egyidejőleg korszerűsítésére és bővítésére lehet igénybe venni. Fontos, hogy abban az esetben is igényelhető, ha a tulajdonos korábban az adott lakásra már igénybe vette a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. A települési körbe az olyan ötezer lélekszám alatti települések tartoznak, ahol a népesség 2003 és 2018 között csökkent, továbbá a leghátrányosabb helyzetű járásokban találhatók.

Korszerűsítési munkálatnak számít többek között a közműszolgáltatások bevezetése, fürdőhelyiség létesítése (ha az ingatlan korábban nem rendelkezett ilyen helyiséggel), központi fűtés kialakítása, megújuló energiaforrások használata, tetőfelújítás, illetve kémény építése is. Bővítésnél a lakás hasznos alapterületének el kell érni egy gyermek esetében a 40, két gyermeknél az 50, háromgyermekes családoknál a 60, míg négy vagy több gyermek esetében a 70 négyzetmétert. Az igénybevételhez az adott időpontban rendelkezni kell legalább egy éve társadalombiztosítással, felsőoktatási jogviszonnyal vagy külföldi társadalombiztosítási jogviszonnyal. A 10 milliós támogatáshoz az igénylőnek vagy házaspár, élettársak esetén legalább egyik félnek legalább 2 éves ilyen jogviszonnyal kell rendelkeznie.

A kormányrendelet szerint az Esztergomi Járásban Annavölgy, Bajna, Csolnok, Dág, Epöl, Kesztölc, Lábatlan, Máriahalom, Mogyorósbánya, Nagysáp, Sárisáp, Tokod és Tokodaltáró településen vehető igénybe a falusi CSOK. A Szobi járásban pedig Bernecebaráti, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Kemence, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Perőcsény, Szob, Tésa és Vámosmikola település érintett.

(Borítókép: mapio.net)

  • Guba Mónika és Fluxa Tamás nyerte a tokodaltárói asztalitenisz versenyt

    Izgalmakkal teli párharcokat is láthattak azok, akik ellátogattak a Bányász Kultúrotthonban megrendezett I. Tokodaltárói Amatőr Ping-Pong Versenyre. A hagyományteremtő tornán a női mezőnyben Guba Mónika diadalmaskodott, míg a férfiaknál Fluxa Tamás emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A jó hangulatú kupán – melyen már kora reggeltől pattogott a labda – a szervezők üdítővel és energia …

    Hídlap
  • Leendő rendőrtisztek látogattak el Esztergomba

    Pályaorientációs szakmai látogatáson vettek részt november 15-én, pénteken az Esztergomi Rendőrkapitányságon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói. A vendégeket Debreczeni István rendőr alezredes, a rendőrkapitányság vezetője köszöntötte, majd megismerkedtek a várossal és még közös fényképet is készítettek a bazilikánál.

    Hídlap
Advertisements