Bertalan

Hídlap

Szombat hajnalban tetőzött a Duna

506 centiméteres vízállással tetőzött a Duna Esztergomban szombat hajnalban. Az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet már pénteken 19 órakor meghaladta a víz szintje. A szakemberek gyors apadásra számítanak, így várhatóan nem kerül sor a szintnek megfelelő intézkedésekre.

Májusban rövid időn belül két árhullám is levonult a folyón, amely a Duna ausztriai és németországi vízgyűjtő területén lehullott nagymennyiségű csapadéknak köszönhető. Május 21-én érte el az ár Esztergomot, május 22-én előfordult, hogy óránként 4-5 centiméterrel a víz szintje. Május 26-án 489 centimétert mutatott a vízmérce, majd 412 centiméterig apadt.

Május 29-én megérkezett az újabb árhullám, amely meghaladta a korábbit, igaz ez sem okozott problémákat. A Duna mentén húzódó kerékpárút Szamárhegy településrészen húzódó szakaszának egyes részeit elöntötte az ár, ugyanakkor sem a Nagy-Duna sétányon és az Erzsébet parkban sem lépett ki a medréből a folyó. Gyors apadásra számítanak a szakemberek, hiszen Nagybajcsnál a pénteki tetőzés óta 50 centimétert csökkent a víz szintje.

Ezek alapján kijelenthető, hogy az elöntött területek napokon belül szabadulhatnak a víz fogsága alól.

  • Törpeharcsafogó versenyt rendeznek Csolnokon

    Augusztus 25-én ingyenes törpeharcsafogó versenyt rendez a Csolnoki Sporthorgász Egyesület. A Csolnoki horgásztónál tartandó megmérettetésen egy horoggal felszerelt botokkal versenyezhetnek a horgászok, akik reggel 8 órától kezdve négy órájuk van arra, hogy minél szebb és nagyobb halakat fogjanak ki a vízből.

    Hídlap
Advertisements