Ödön

Hídlap

A hőség enyhülése után végzik majd a légi szúnyoggyérítést

Az életbe lépett hőségriadó miatt elhalasztották a június 12-re kitűzött légi szúnyoggyérítést. A Katasztrófavédelemtől megtudtuk, hogy a kánikula a szúnyogokat is “megviseli”, akik ilyenkor hosszabb ideig rejtőznek növényzet alatt. Emiatt a légi beavatkozás nem éri el a várt eredményeket.

A májusi nagy esőzések, majd a hirtelen berobbanó nyár eredményeként igen erős szúnyoginvázióval kell megküzdenie az országnak. A vérszívók Naplemente után támadnak, egy-egy szabadtéri séta alkalmával néhány percen belül akár tucatnyi csípést is összeszedhetünk.

Az extrém helyzetre való tekintettel a Duna mentén található településeken június 11-én földi gyérítést végeztek. Az erre a célra kialakított jármű füstcsóvát húzva maga után hasított végig a területen, jellegzetes hangjára pedig szinte mindenhol felfigyeltek.

A másnapra tervezett légi beavatkozást azonban lefújták. A halasztással kapcsolatban megkerestük a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot is: Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, szóvivő elmondta, hogy azokon a területeken, ahol nem extrém mértékű a szúnyoginvázió, ott a hőségriasztás idejére átmenetileg szünetel a szúnyogirtás.

Ismertette, hogy a repülésbiztonsági szabályok szerint a napnyugtát megelőző időszakban, illetve legfeljebb az azt követő 20 percben járhatja a légteret a permetező repülő. Ugyanakkor a hőségben légi beavatkozás nem éri el a kívánt hatást, hiszen az irtószer csak kevés szúnyogot öl meg. A földi permetezés ezzel szemben mindenhol megtörténik, mivel azt a napnyugta után hajtják végre.

Mukics Dánieltől megtudtuk, hogy változás csak akkor várható, ha visszavonják a hőségriasztást. Onnantól kezdve ugyanis két fronton küzdenek majd a szúnyogok ellen. Zárszóként megjegyezte, hogy minden önkormányzat végeztethet szúnyoggyérítést, amellyel kiegészíti a katasztrófavédelem által szervezett központi szúnyoggyérítési programot.

(Fotó: hirado.hu)


  • Guba Mónika és Fluxa Tamás nyerte a tokodaltárói asztalitenisz versenyt

    Izgalmakkal teli párharcokat is láthattak azok, akik ellátogattak a Bányász Kultúrotthonban megrendezett I. Tokodaltárói Amatőr Ping-Pong Versenyre. A hagyományteremtő tornán a női mezőnyben Guba Mónika diadalmaskodott, míg a férfiaknál Fluxa Tamás emelhette magasba a győztesnek járó trófeát. A jó hangulatú kupán – melyen már kora reggeltől pattogott a labda – a szervezők üdítővel és energia …

    Hídlap
  • Leendő rendőrtisztek látogattak el Esztergomba

    Pályaorientációs szakmai látogatáson vettek részt november 15-én, pénteken az Esztergomi Rendőrkapitányságon a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatói. A vendégeket Debreczeni István rendőr alezredes, a rendőrkapitányság vezetője köszöntötte, majd megismerkedtek a várossal és még közös fényképet is készítettek a bazilikánál.

    Hídlap
Advertisements