Zsófia

Hídlap

Parti fecskék miatt szünetelhet a zebegényi szabadstrand felújítása

Parti fecskék költöztek a zebegényi strand feltárt partfalába, emiatt akár hónapokig is szünetelhetnek a munkálatok. A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi járőre a helyszíni szemle során megállapította, hogy a madarak már megkezdték a költést, így innentől kezdve védettséget élveznek.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője tavasszal közösségi oldalán jelentette be, hogy a zebegényi önkormányzat az országos strandfejlesztési program keretein belül százmillió forint támogatást nyert a szabadstrandjuk korszerűsítésére.

Azóta megkezdődött a terület feltárása, amelyet szalaggal kerítettek el a lakosoke elől. Már az első napokban bebizonyosodott, hogy a partszakaszra tervezett épületet a homokfalban kell elhelyezni. A projekt részeként toalettel, zuhanyzóval ellátott öltözők is épülnek, továbbá játszóteret is kialakítanak, amelyek egyaránt komfortosabbá varázsolhatják a partszakaszt.

A strandfejlesztés két ütemben történik, így azok az elemek, melyek az I. fejlesztési szakaszban (2019. június) nem tudnak megvalósulni, de tervezésre kerültek, a II. szakaszban kerülnek kivitelezésre. Arra azonban senki sem számított, hogy a parti fecskék az építési területen lelnek új otthonra.

Batki László, egy helyi férfi a közösségi oldalán írta meg, hogy a helyszíni szemlét követően egyezetett dr. Szép Tibor parti fecske szakértővel. Mint kiderült, a madarak már kialakították a költő üregeiket és valószínűleg már a tojásokat is elhelyeztek bennük. Ezután a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal konzultált, majd a szervezet természetvédelmi őre megállapította, hogy már elkezdődött a költési időszak. Ugyanakkor előnye is van annak, hogy hamarosan kikelnek a fiókák. A több száz madár ugyanis a szúnyoggyérítésben is szerepet játszhat majd.

(Forrás: zebegeny.hu/Batki László)
(Borítókép: zebegeny.hu)

  • Legyőzte a Gyirmótot a Dorogi FC

    Idegenben, 1:2-es győzelmet aratott a Dorogi FC csapata a Gyirmót FC Győr vendégeként, a Merkantil Bank Liga nyolcadik fordulójában. A találkozón a hazaiak szerezték meg a vezetést, majd a Dorognak Barna Gergő és Délczeg Gergely találataival sikerült megfordítania a mérkőzés állását és be is gyűjtötték a három pontot.

    Hídlap
Advertisements