Bulcsú

Hídlap

Parti fecskék miatt szünetelhet a zebegényi szabadstrand felújítása

Parti fecskék költöztek a zebegényi strand feltárt partfalába, emiatt akár hónapokig is szünetelhetnek a munkálatok. A Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi járőre a helyszíni szemle során megállapította, hogy a madarak már megkezdték a költést, így innentől kezdve védettséget élveznek.

Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője tavasszal közösségi oldalán jelentette be, hogy a zebegényi önkormányzat az országos strandfejlesztési program keretein belül százmillió forint támogatást nyert a szabadstrandjuk korszerűsítésére.

Azóta megkezdődött a terület feltárása, amelyet szalaggal kerítettek el a lakosoke elől. Már az első napokban bebizonyosodott, hogy a partszakaszra tervezett épületet a homokfalban kell elhelyezni. A projekt részeként toalettel, zuhanyzóval ellátott öltözők is épülnek, továbbá játszóteret is kialakítanak, amelyek egyaránt komfortosabbá varázsolhatják a partszakaszt.

A strandfejlesztés két ütemben történik, így azok az elemek, melyek az I. fejlesztési szakaszban (2019. június) nem tudnak megvalósulni, de tervezésre kerültek, a II. szakaszban kerülnek kivitelezésre. Arra azonban senki sem számított, hogy a parti fecskék az építési területen lelnek új otthonra.

Batki László, egy helyi férfi a közösségi oldalán írta meg, hogy a helyszíni szemlét követően egyezetett dr. Szép Tibor parti fecske szakértővel. Mint kiderült, a madarak már kialakították a költő üregeiket és valószínűleg már a tojásokat is elhelyeztek bennük. Ezután a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal konzultált, majd a szervezet természetvédelmi őre megállapította, hogy már elkezdődött a költési időszak. Ugyanakkor előnye is van annak, hogy hamarosan kikelnek a fiókák. A több száz madár ugyanis a szúnyoggyérítésben is szerepet játszhat majd.

(Forrás: zebegeny.hu/Batki László)
(Borítókép: zebegeny.hu)

Advertisements

  • Anyósát fenyegette meg a szakítás miatt

    Akár két év fegyházbüntetésre ítélhetik, és három évre eltilthatják a közügyektől azt a férfit, aki anyósán kérte számon, hogy megszakadt a kapcsolata a volt élettársával. A vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogy megöli.

    Hídlap
  • Verőcei diákok nyerték meg a nemzetközi matekverseny döntőjét

    Világra szóló sikert értek el a verőcei iskolások: a Géza Fejedelem Református Általános Iskola Integrálók nevű csapata holtversenyben első helyen végzett a Bolyai Matematika Csapatverseny nemzetközi döntőjében. Gratulálunk a régiónkat és hazánkat képviselő tanulóknak!

    Hídlap
Advertisements