Előd

Hídlap

Több millió halivadékot mentettek meg a táti Duna-ágból

A Komárom-Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetségének (KEMHESZ) tagjai és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai a napokban több millió halivadékot mentettek meg a táti Duna-ágból. Egy zsilip részleges megnyitása után az ivadékok eljutottak a folyóba.

Tát közelében a Duna egy oldalsó szakaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy vizes élőhelyet alakított ki, ahol a halak ideális lehetőséget találhattak a szaporodásra. A KEMHESZ halőrei figyeltek fel arra, hogy kifolyást elzáró zsilip rendellenes működése miatt sok milliónyi ivadék olyan vízben rekedt, melynek nem volt kapcsolata a Dunával.

A zsilip leeresztő csappantyúját kézzel nem lehetett kinyitni, ezért az építmény egy részét el kellett bontani, hogy a halak élő vízbe juthassanak. A megfigyelések szerint a mentett halfajok között küsszel, jásszal, balinnal, kárásszal, karikakeszeggel, laposkeszeggel és bodorkával találkoztak. A kialakult új vízszint továbbra is alkalmas a halak szaporodására és természetes élőhelyet biztosít az ott megtelepedett vízimadaraknak.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége)

  • Több mint százan ismerkedtek meg Szobon a laikus újraélesztéssel

    Országszerte több helyszínen, köztük a Pest megyében található Szobon is változatos programokat szerveztek az újraélesztés világnapja alkalmából. A helyi mentőállomáson több mint száz résztvevő fordult meg, a diákok pedig elsajátíthatták a laikus újraélesztés alapjait.

    Hídlap
  • Hazai pályán győzte le a Budaörs csapatát a Dorog

    Hazai környezetben aratott győzelmet a Dorogi FC a Merkantil Bank Liga (NB II) 13. fordulójában. A válogatott mérkőzések miatti szünet jót tett a csapatnak, ugyanis a csákvári elleni vereséget követően igencsak rákészültek a Budaörs elleni rangadó. A találkozón végül három gólt szerezve gyűjtötte be a három pontot a Dorog.

    Hídlap
Advertisements