Valter

Hídlap

Több millió halivadékot mentettek meg a táti Duna-ágból

A Komárom-Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetségének (KEMHESZ) tagjai és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai a napokban több millió halivadékot mentettek meg a táti Duna-ágból. Egy zsilip részleges megnyitása után az ivadékok eljutottak a folyóba.

Tát közelében a Duna egy oldalsó szakaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park egy vizes élőhelyet alakított ki, ahol a halak ideális lehetőséget találhattak a szaporodásra. A KEMHESZ halőrei figyeltek fel arra, hogy kifolyást elzáró zsilip rendellenes működése miatt sok milliónyi ivadék olyan vízben rekedt, melynek nem volt kapcsolata a Dunával.

A zsilip leeresztő csappantyúját kézzel nem lehetett kinyitni, ezért az építmény egy részét el kellett bontani, hogy a halak élő vízbe juthassanak. A megfigyelések szerint a mentett halfajok között küsszel, jásszal, balinnal, kárásszal, karikakeszeggel, laposkeszeggel és bodorkával találkoztak. A kialakult új vízszint továbbra is alkalmas a halak szaporodására és természetes élőhelyet biztosít az ott megtelepedett vízimadaraknak.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetsége)

  • Világító kerékpárutat építettek Lengyelországban

    Lidzbark Warminski közelében épült fel Lengyelország első világító kerékpárútja. A speciális burkolattal ellátott nyomvonal nappal feltöltődik, éjjel pedig kék színű fényt bocsát ki magából. Ennek köszönhetően éjszaka, közvilágítás nélkül is biztonságos közlekedhetnek a kerékpárosok.

    Hídlap
  • Újra cigarettacsikkekre vadásztak a Szemétirtók

    Július 14-én vasárnap újra lecsapott a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók nevű csapata: az önkéntesek ezúttal is a dorogi vasútállomáson gyűjtötték a csikkeket, majd a Kenyérmezei-pataknál negyed óra alatt három zsákot töltöttek meg szeméttel.

    Hídlap
Advertisements