Előd

Hídlap

Vádat emeltek a gyermeke életét veszélyeztető esztergomi anyuka ellen

Orvosi javallat nélkül, saját részére felírt tapaszt helyezett el gyermeke hátán egy esztergomi anya, aki emiatt elvesztette az eszméletét. A szülő csak jót akart, de a készítmény helytelen alkalmazása a gyermeke halálát is okozhatta volna.

A vádirati szerint a vádlott nyolc éves gyermeke nyári napközis táborban sérült meg. Erős hasi, valamint hátfájdalmakra panaszkodott, ezért édesanyja háziorvoshoz vitte. A doktor a fiatal súlyát figyelembe véve a fájdalom csillapításaként cseppeket írt fel, amelyek azonban nem érték el a kívánt hatást. Az anyuka ekkor a saját részére felírt tapaszból helyezett fel egy darabot a gyermeke hátára, majd együtt a munkahelyére mentek.

Rövid időben belül a sértett nehezen vette a levegőt, végtagjai elszíneződtek végül elvesztette az eszméletét. A mentők kiérkezéséig a dolgozók szájon át lélegeztették a gyermeket. A vádlott az orvosoknak sem számolt be arról, hogy tapaszt helyezett a hátára, minderről az egység egyik tagja csak a háton felfedezhető nyomok alapján értesült. A gyermek életét a szakszerű orvosi ellátás mentette meg, akinek állapota az ellenanyag beadása után normalizálódott.

Mint kiderült, a vádlott nem olvasta végig a betegtájékoztatót, így fogalma sem volt róla, hogy csak akkor alkalmazható, ha az orvos írja fel. Hiába hasonlóak a tünetek, a tapasz helytelen alkalmazása veszélyes, egyes esetekben túladagoláshoz vagy halálhoz vezethet.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a Tatabányai Törvényszék a büntetlen elkövetőt végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre ítélje. Az ügyészség indítványozta azt is, hogy ha a vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését beismeri, úgy a bíróság a szabadságvesztés tartamát egy év hat hónapban, a felfüggesztés tartamát három évben határozza meg.

(Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség)

  • Több mint százan ismerkedtek meg Szobon a laikus újraélesztéssel

    Országszerte több helyszínen, köztük a Pest megyében található Szobon is változatos programokat szerveztek az újraélesztés világnapja alkalmából. A helyi mentőállomáson több mint száz résztvevő fordult meg, a diákok pedig elsajátíthatták a laikus újraélesztés alapjait.

    Hídlap
  • Hazai pályán győzte le a Budaörs csapatát a Dorog

    Hazai környezetben aratott győzelmet a Dorogi FC a Merkantil Bank Liga (NB II) 13. fordulójában. A válogatott mérkőzések miatti szünet jót tett a csapatnak, ugyanis a csákvári elleni vereséget követően igencsak rákészültek a Budaörs elleni rangadó. A találkozón végül három gólt szerezve gyűjtötte be a három pontot a Dorog.

    Hídlap
Advertisements