Valter

Hídlap

Megtisztították a szeméttől a karvai Duna-partot

Hatvanegy zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze a karvai önkéntesek, akik csatlakoztak a Nemzetközi Duna Nap kapcsán a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma által meghirdetett szemétszedéshez. A résztvevőket megdöbbentette, hogy még használt pelenkát is találtak a folyóparton.

Solymos László környezetvédelmi miniszter, a szlovák kormány alelnöke önkormányzatoknak címzett levélben kérte a településeket, hogy önkéntes csapatok létrehozásával járuljanak hozzá a kezdeményezéshez. A Karvai Községi Hivatal vezetésével tizenketten ragadtak kesztyűt és zsákot, majd közösen kisétáltak a Duna-partra, amelyet megtisztítottak a hulladéktól. A csapat összesen négy kilométeres szakaszt járt be, a folyó mentén Dunamocs, valamint Csenke irányába is tevékenykedett.

A tagokat teljesen letaglózta a szemét változatossága, ugyanis a műanyag flakonok és alumínium dobozokon kívül üvegeket, rossz vécétartályokat, kidobott ablakkereteket és még használt pelenkát is találtak. Mint megtudtuk, az önkénteseket elszomorította a látvány, hogy a szeméttárolók helyett sokan a partoldalon dobják el hulladékukat. Az akció során három új szemétgyűjtőt is kihelyeztek, bízva abban, hogy a Duna mentén sétálók használni fogják azokat.

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság kezdeményezésére a Duna Védelmi Egyezmény aláírásának tizedik évfordulója alkalmából, tizenhárom Duna menti ország 2004. június 29-én rendezte meg az első Nemzetközi Duna Napot. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a túlhasznált folyóra, egyúttal egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki. Ezen a napon a folyó magyarországi és felvidéki oldalán is programok sorával várják az érdeklődőket.

(Fotók: Karvai Községi Hivatal)

  • Világító kerékpárutat építettek Lengyelországban

    Lidzbark Warminski közelében épült fel Lengyelország első világító kerékpárútja. A speciális burkolattal ellátott nyomvonal nappal feltöltődik, éjjel pedig kék színű fényt bocsát ki magából. Ennek köszönhetően éjszaka, közvilágítás nélkül is biztonságos közlekedhetnek a kerékpárosok.

    Hídlap
  • Újra cigarettacsikkekre vadásztak a Szemétirtók

    Július 14-én vasárnap újra lecsapott a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók nevű csapata: az önkéntesek ezúttal is a dorogi vasútállomáson gyűjtötték a csikkeket, majd a Kenyérmezei-pataknál negyed óra alatt három zsákot töltöttek meg szeméttel.

    Hídlap
Advertisements