Valter

Hídlap

Dunakeszin járt próbaúton az első emeletes Stadler-vonat

Próbaúton járt pénteken az első emeletes Stadler-vonat Dunakeszin, amely egy dízelmozdony segítségével közlekedett. A MÁV-START új, korszerű szerelvényei 2020. január 31-től közlekednek majd a Budapest-Cegléd-Szolnok, valamint Budapest-Vác-Szob vasútvonalon.

Mint arról beszámoltunk, az állami vasúttársaság a svájci Stadler céggel kötött keretszerződést korszerű emeletes, hat egységből álló motorvonatok beszerzésére. A Stadler KISS elnevezésű szerelvények a Flirt-höz képest hatszázzal több hellyel rendelkeznek majd, így jó szolgálatot tehetnek majd a forgalmas elővárosi vonalakon, valamint a Balaton partján.

Először tizenegy, majd később újabb nyolc szerelvényt rendelt a MÁV a svájci cégtől. A Stadler szolnoki gyárában készülnek a betétkocsik forgóvázai, Fehéroroszország fővárosában, Minszkben pedig a motorkocsikat és a betétkocsik kocsiszekrényeit gyártják le. Utolsó lépésben a Dunakeszi Járműjavítóban szerelik össze az elemeket, ahonnan pénteken futott ki az első kész szerelvény.

Az igazi látványosságként is aposztrofálható emeletes vonatot a dunakeszi vasútállomáson többen is megörökítették. Külön érdekesség, hogy a típus neve nem a híres zenekar után lett KISS, hanem a Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug rövidítése, amely komfortos, innovatív, vágtázni képes elővárosi vonatot jelent. Utóbbi azt jelenti, hogy a vonat néhány percig akár 6000 kW fölötti teljesítményt is le tud adni, amellyel meg tud előzni más szerelvényeket.

(Fotó: Gerner Péter)

  • Világító kerékpárutat építettek Lengyelországban

    Lidzbark Warminski közelében épült fel Lengyelország első világító kerékpárútja. A speciális burkolattal ellátott nyomvonal nappal feltöltődik, éjjel pedig kék színű fényt bocsát ki magából. Ennek köszönhetően éjszaka, közvilágítás nélkül is biztonságos közlekedhetnek a kerékpárosok.

    Hídlap
  • Újra cigarettacsikkekre vadásztak a Szemétirtók

    Július 14-én vasárnap újra lecsapott a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók nevű csapata: az önkéntesek ezúttal is a dorogi vasútállomáson gyűjtötték a csikkeket, majd a Kenyérmezei-pataknál negyed óra alatt három zsákot töltöttek meg szeméttel.

    Hídlap
Advertisements