Előd

Hídlap

Dunakeszin járt próbaúton az első emeletes Stadler-vonat

Próbaúton járt pénteken az első emeletes Stadler-vonat Dunakeszin, amely egy dízelmozdony segítségével közlekedett. A MÁV-START új, korszerű szerelvényei 2020. január 31-től közlekednek majd a Budapest-Cegléd-Szolnok, valamint Budapest-Vác-Szob vasútvonalon.

Mint arról beszámoltunk, az állami vasúttársaság a svájci Stadler céggel kötött keretszerződést korszerű emeletes, hat egységből álló motorvonatok beszerzésére. A Stadler KISS elnevezésű szerelvények a Flirt-höz képest hatszázzal több hellyel rendelkeznek majd, így jó szolgálatot tehetnek majd a forgalmas elővárosi vonalakon, valamint a Balaton partján.

Először tizenegy, majd később újabb nyolc szerelvényt rendelt a MÁV a svájci cégtől. A Stadler szolnoki gyárában készülnek a betétkocsik forgóvázai, Fehéroroszország fővárosában, Minszkben pedig a motorkocsikat és a betétkocsik kocsiszekrényeit gyártják le. Utolsó lépésben a Dunakeszi Járműjavítóban szerelik össze az elemeket, ahonnan pénteken futott ki az első kész szerelvény.

Az igazi látványosságként is aposztrofálható emeletes vonatot a dunakeszi vasútállomáson többen is megörökítették. Külön érdekesség, hogy a típus neve nem a híres zenekar után lett KISS, hanem a Komfortabler Innovativer Spurtstarker S-Bahn-Zug rövidítése, amely komfortos, innovatív, vágtázni képes elővárosi vonatot jelent. Utóbbi azt jelenti, hogy a vonat néhány percig akár 6000 kW fölötti teljesítményt is le tud adni, amellyel meg tud előzni más szerelvényeket.

(Fotó: Gerner Péter)

 

 

  • Több mint százan ismerkedtek meg Szobon a laikus újraélesztéssel

    Országszerte több helyszínen, köztük a Pest megyében található Szobon is változatos programokat szerveztek az újraélesztés világnapja alkalmából. A helyi mentőállomáson több mint száz résztvevő fordult meg, a diákok pedig elsajátíthatták a laikus újraélesztés alapjait.

    Hídlap
  • Hazai pályán győzte le a Budaörs csapatát a Dorog

    Hazai környezetben aratott győzelmet a Dorogi FC a Merkantil Bank Liga (NB II) 13. fordulójában. A válogatott mérkőzések miatti szünet jót tett a csapatnak, ugyanis a csákvári elleni vereséget követően igencsak rákészültek a Budaörs elleni rangadó. A találkozón végül három gólt szerezve gyűjtötte be a három pontot a Dorog.

    Hídlap
Advertisements