Valter

Hídlap

Megdőlni látszik az esztergomi ellenzéki összefogás elmélete

Egyre inkább kérdéses, hogy ősszel az ellenzék részéről kizárólag Cserép János száll-e harcba a polgármesteri székért. Az Átlátszó szerint a jelölt személye megosztja a közvéleményt, bejelentése óta pedig több szervezet is jelezte, hogy nem kívánnak vele együttműködni.

Mint arról több hazai, köztük az oknyomozó portál is beszámolt, az esztergomi ellenzéki pártok és civil szervezetek jelentős része megállapodott arról, hogy Cserép János személyében közös polgármester-jelöltet indítanak az őszi önkormányzati választáson. A Fidesz Esztergomi Szervezete egy hónappal később jelentette be, hogy az ellenzéki jelölt ellenfele Hernádi Ádám, a város turizmusáért felelős miniszteri biztos lesz.

Az Átlátszó felmérte a Komárom-Esztergom megyei városok, köztük az esztergomi ellenzék helyzetét, az információk birtokában pedig úgy fogalmaztak: ”kérdésessé vált, hogy valójában egy-egy jelöltes felállás lesz-e. Az összefogás jelöltje, Cserép János személye ugyanis erősen megosztja a közvéleményt. Bejelentése óta többen is jelezték, hogy nem tudnak, és nem is akarnak egy platformon dolgozni vele, neve mellett pedig bizonyos körökben már-már epitheton ornans-ként tűnik fel az „önjelölt” kifejezés.”

A portál néhány, igencsak árulkodó példával is előrukkolt:

Zentai-Plajner Zsolt, a Mi Hazánk Mozgalom megyei képviselője egy alkalommal ezekkel a szavakkal fejezte ki véleményét Cserép János törekvéseivel kapcsolatban: „De azt is el kell mondani, hogy Cserép János önjelöltsége óta minket nem keresett, velünk nem tárgyalt. Ha Kertvárosba olyan embert szeretnének aki eddig is tett az itt élőkért, aki nem csak 5 évente a választások idején bújik elő a semmiből, akkor szerintem Stámusz Andrea megkerülhetetlen, kihagyhatatlan szereplője bármilyen megállapodásnak, összefogásnak. Véleményem szerint hamarosan más civil szervezet is bemutatja a csapatát. És nem az a fontos ki lépett előbb a “színpadra”, hanem, hogy kik a csapat tagjai és eddig mit tettek. Ezeknek a civil szervezeteknek pedig beszélniük kell egymással, mert ennek hiányában ismét a Fidesz fog nyerni. Ha pedig Cserép Jánosnál lesz (van) alkalmasabb jelölt a Fidesszel szemben, akkor ha János tényleg hisz az összefogásban és az egységben, reméljük visszalép a másik jelölt javára.”

Stámusz Andrea 2014-ben jobbikos jelöltként a polgármesteri pozícióért is harcba szállt, ugyanakkor 5,29 %-os eredményével Romanek Etelka (Fidesz-KDNP) és Tétényi Éva mögött csak a harmadik helyet szerezte meg. Listáról viszont sikerült bejutnia a képviselő-testületbe.

Az Átlátszó megjegyzi: „Cserép egy szerencsétlenül megválasztott metafora miatt Bangónéi magaslatokra emelkedett az országos médiában, amikor is a kormánypárti politikusokat férgekhez és tetvekhez hasonlította.”

Manga Gyula, a DK helyi első embere az elhatárolódásukról egy zárt Facebook-csoportban beszélt: „A Demokratikus Koalíció esztergomi szervezete elhatárolódik minden nemű tisztességtelen, nemtelen, politikai ellenfenfelet lejárató kijelentésektől. Ehhez nem adjuk a támogatásunkat.” Egy ízben pedig azt fejtegette homályos, ám a mi hazánkos Zentai korábbi kijelentésével kísértetiesen egybehangzóan, hogy „egyes információk szerint a helyi önkormányzati választásra nem csak egy jelölt pályázik.”

A Haladó Esztergomért Egyesület elnöke, Kőszeghy Lajos is megjegyezte: „Azért egy fontos tényezőre felhívom a figyelmet! Esztergomban jelentős ismertséggel rendelkező civil egyesület nem támogatja Cserép urat!”

Ezek alapján nem lennénk meglepve, ha az ellenzék részéről ősszel nem csak egy, hanem több jelölt is versenybe szállna a polgármesteri posztért.

(Borítókép: cova.hu)

  • Világító kerékpárutat építettek Lengyelországban

    Lidzbark Warminski közelében épült fel Lengyelország első világító kerékpárútja. A speciális burkolattal ellátott nyomvonal nappal feltöltődik, éjjel pedig kék színű fényt bocsát ki magából. Ennek köszönhetően éjszaka, közvilágítás nélkül is biztonságos közlekedhetnek a kerékpárosok.

    Hídlap
  • Újra cigarettacsikkekre vadásztak a Szemétirtók

    Július 14-én vasárnap újra lecsapott a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) Szemétirtók nevű csapata: az önkéntesek ezúttal is a dorogi vasútállomáson gyűjtötték a csikkeket, majd a Kenyérmezei-pataknál negyed óra alatt három zsákot töltöttek meg szeméttel.

    Hídlap
Advertisements