Előd

Hídlap

Természeti csapás sújtotta Esztergomot

Július 7-én vasárnap hajnalban pusztító vihar tarolta le Esztergomot és a Dunakanyart. A rendkívül erős szél több helyütt, köztük a belvárosi temetőben is gyökerestül kicsavarta a fákat, amelyek több síremléket is összetörtek. A tűzoltók a hajnali óráktól kezdve folyamatosan járták az utcákat.

Éjfél után egyre inkább közeledett térségünk felé az a zivatarcella, amely Esztergom határához érve jelentősen megerősödött. Bár a várostól délre, így Dorog, Kesztölc és Csolnok térségében is esett az eső, a legnagyobb mennyiségű csapadék Szent István városára zúdult. A csatornák nem bírták elnyelni a vizet, így a Rákóczi tér ismét elesett, a padka szintjéig állt a víz. Azonban nem ez volt a vihar egyetlen hozadéka.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint hajnal óta folyamatosan égtek a vonalak, az esztergomi hivatásos tűzoltókat több helyszínre is riasztották. Az egyenruhásoknak a Semmeilweiss utcában az egyik kétszintes ház tetőkibúvóját kellett visszatenniük a helyére.

Vasárnap délelőtt szemlét tartottunk a városban. A Nagy-Duna sétányon lévő hajóállomáshoz érve a hajózási cég egyik alkalmazottjával szóba elegyedtünk, aki elmondta: ha jó fotókat akarunk csinálni, akkor a Gesztenye fasorhoz menjünk, ugyanis ott egy tizenöt méteres fatörzs dőlt a vezetékre, valamint a mellette lévő villanyoszlopra.


A Pézsa Tibor Sportcsarnok előtt elhaladva is megörökítettünk egy letört méretes ágat, majd befordultunk a földútra. A katasztrófavédelmisek addigra végeztek a munkálatokkal, felaprították a korhadt fát, az utat pedig szabaddá tették. Néhány méterre méhek repkedtek, a fűben pedig megtaláltuk az összetört méhkast is. Úgy tudjuk, hogy a helyszínre sietett egy szakember, aki befogta a rovarokat.


Információink szerint a Római úton egy nyolc méter magas fa, az Irinyi János és Babits Mihály utcákban pedig egy négy méteres példányok dőltek az útra. A Bánomi lakótelepen tizenkét méteres fatözrs akadályozta a forgalmat, míg az Erzsébet parkban több fa állta a kerékpárosok útját, amelyet az esztergomi és nyergesújfalui tűzoltók motoros láncfűrésszel és csáklya használatával aprítottak fel.

Utunkat folytattuk tovább a belvárosi temető felé, hogy leellenőrizzük az interneten keringő információkat. A hír igaznak bizonyult, ugyanis több síremlék is megrongálódott. A kerítés mellett gyökerestül csavarodott ki egy fenyő, míg több példány törzse ketté is tört.

Esztergomon kívül a Dunakanyar több településén is keletkeztek viharkárok. A Budapest-Vác-Szob vasútvonalon leszakadt felsővezeték miatt késtek a vonatok.


  • Több mint százan ismerkedtek meg Szobon a laikus újraélesztéssel

    Országszerte több helyszínen, köztük a Pest megyében található Szobon is változatos programokat szerveztek az újraélesztés világnapja alkalmából. A helyi mentőállomáson több mint száz résztvevő fordult meg, a diákok pedig elsajátíthatták a laikus újraélesztés alapjait.

    Hídlap
  • Hazai pályán győzte le a Budaörs csapatát a Dorog

    Hazai környezetben aratott győzelmet a Dorogi FC a Merkantil Bank Liga (NB II) 13. fordulójában. A válogatott mérkőzések miatti szünet jót tett a csapatnak, ugyanis a csákvári elleni vereséget követően igencsak rákészültek a Budaörs elleni rangadó. A találkozón végül három gólt szerezve gyűjtötte be a három pontot a Dorog.

    Hídlap
Advertisements