Timót

Hídlap

Világító kerékpárutat építettek Lengyelországban

Lidzbark Warminski közelében épült fel Lengyelország első világító kerékpárútja. A speciális burkolattal ellátott nyomvonal nappal feltöltődik, éjjel pedig kék színű fényt bocsát ki magából. Ennek köszönhetően éjszaka, közvilágítás nélkül is biztonságos közlekedhetnek a kerékpárosok.

A lengyelországi világító útburkolatot a holland Starry Night elnevezésű út inspirálta, melyet Van Gogh emlékére építettek a festő szülővárosában, Zundertben. A tematikus nyomvonalon végighaladva olyan érzés foghatja el az embert, mintha a művész híres, Starry Night (magyarul Csillagos éj) nevű festményén haladna végig.

A holland példát továbbgondolva ugyanazzal a technológiával készítették el a lengyelországi utat, melynek burkolata nappal összegyűjti a fényt és mintegy tíz órán keresztül világítja be az éjszakát. Bár a részecskék bármilyen színben pompázhatnak, a tervezők mégis a kék mellett döntöttel, amely véleményük szerint legjobban beleillik a tájba. A technológiának köszönhetően kreatív mintákkal is felruházhatják a kerékpárutat, amelyen biztonságosabban közlekedhetnek a kerékpározók.

Nem utolsó szempont az energiatakarékosság sem: nincs szükség ugyanis közvilágításra, hiszen az út önmagát világítja meg.

(Forrás: impressmagazin.hu)
(Cikkben szereplő kép: cnn.com)

Advertisements