Fatime

Hídlap

Megemlékeztek az 1942-es tokodi sújtólégrobbanás áldozatairól

Szentmisével egybekötött megemlékezést tartottak augusztus 4-én, vasárnap reggel Tokodon, amelyen az 1942-es sújtólégrobbanás áldozataira emlékeztek. A hetvenhét évvel ezelőtt az Erzsébet-aknán történt szerencsétlenségben ötvenegyen vesztették életüket.


A szentmisét az áldozatok lelki üdvéért ajánlották fel, amelynek keretein belül azokért az egykori bányászokért is imádkoztak, akik már nem lehetnek közöttünk. A liturgia után a templom mellett álló Szent Borbála szobornál folytatódott az ünnepség, ahol Kardos Mihály plébános bevezetője után felolvasták az Esztergom és Vidéke folyóirat szerencsétlenséget taglaló újságcikkjét. Az események felevenítését követően Lévai Éva szavalta el Pisch Ferenc: Bányászélet című versét, majd a résztvevők közösen fohászkodtak Szent Borbálához.

Elsőként Tóth Tivadar polgármester helyezte el az önkormányzat koszorúját a szobornál, majd a nyugalmazott bányászok, hozzátartozók és özvegyek rótták le tiszteletüket. Az ünnepséget a Bányászhimnusszal zárták.

(Forrás: Faragó Ferenc)
(Fotó: Bánhidi László)

Advertisements

  • Elbontják a határzárat a letkési átkelőhelynél

    Pénteken este 20:30-kor kezdik elbontani a fizikai határzár betonelemeit a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei – közölte legfrissebb rendőrségi tájékoztatás alapján Huszák Tamás polgármester a Letkés Község Önkormányzata Facebook oldalon.

    Hídlap
  • Összetartozás jegyében helyezték el az anyaföldet az ereklyetartóban

    Az Esztergomi Polgári Körök szervezésében a Prímás-szigeten található Országzászlónál emlékeztek meg a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójáról. A kopjafa mellett kapott helyet az az ereklyetartó, mely mostantól az egykori Esztergomi vármegye településeiről származó földeket tartalmazza.

    Hídlap
Advertisements