Bulcsú

Hídlap

A Magyar Falu Program keretében újulnak meg térségünk egyes útszakaszai

Augusztus 5-én hétfőn a Komárom-Esztergom megyei Vértessomlón a Magyar Falu Program első ütemében szereplő útfelújításokkal kapcsolatban tartottak országos sajtótájékoztatót. Megújul többek között a Nyergesújfalut Bajnával összekötő út 2,3 kilométeres szakasza, valamint 3,2 kilométer hosszan a nagybörzsönyi bekötő út.

A hétfői sajtótájékoztatón részt vett Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője és Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója is.

A Magyar Falu Program keretében éves szinten, országosan 50 milliárd forint értékben 89 szakaszon, mintegy 250 kilométeren valósulhatnak meg teljes körű útfelújítási projektek. A napokban el is kezdődnek az első ütemben szereplő beruházások, így számtalan olyan útszakasz újul meg, amely a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezelésébe tartozik.

A következő hónapokban összesen 89 helyszínen találkozhatunk munkagépekkel, ahol a munka jellegéből adódóan 30-180 napig végzik majd a kivitelezést. A projektek összértéke meghaladja a nettó 23 milliárd forintot. Komárom-Esztergom megyében, az Esztergomi járás területén húzódó, Nyergesújfalut Bajnával összekötő 1125-ös utat is érintik a munkálatok: a szakemberek mintegy 2330 méter hosszú szakaszon, az 5+500 és a 7+830 kilométer szelvények között marják fel az elöregedett útburkolatot, majd aszfaltozzák újra az úttestet. A Pest megyében, pontosabban a Szobi járás szívében elterülő Nagybörzsönyre vezető 12112-es számú út is megújul. Az 1201-es út elágazásától kezdve mintegy 3197 méter hosszan látják el új burkolattal a bekötő utat.

2010 óta az országos közúthálózaton mintegy 5500 kilométernyi szakasz újulhatott meg, csaknem 690 milliárd forint értékben. A felújítások a következő években is kiemelt prioritással folytatódnak majd, ugyanis az állami költségvetésből, a Magyar Falu Program keretében éves szinten 50 milliárd forintos útfelújítási program indul el, amely elsősorban a mellékutak helyreállítását célozza meg. Ezzel azok az összekötő- és bekötőutakat teszik rendbe, amelyek a vidék népességmegtartó képessége szempontjából is kiemelte fontosak. Nem utolsó szempont az sem, hogy ennek köszönhetően a jövőben a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemeltetési és fenntartási feladatai is könnyebbé válhatnak.

(Borítókép: szabolcsihir.hu)

Advertisements

  • Anyósát fenyegette meg a szakítás miatt

    Akár két év fegyházbüntetésre ítélhetik, és három évre eltilthatják a közügyektől azt a férfit, aki anyósán kérte számon, hogy megszakadt a kapcsolata a volt élettársával. A vádlott azzal fenyegette meg a sértettet, hogy megöli.

    Hídlap
  • Verőcei diákok nyerték meg a nemzetközi matekverseny döntőjét

    Világra szóló sikert értek el a verőcei iskolások: a Géza Fejedelem Református Általános Iskola Integrálók nevű csapata holtversenyben első helyen végzett a Bolyai Matematika Csapatverseny nemzetközi döntőjében. Gratulálunk a régiónkat és hazánkat képviselő tanulóknak!

    Hídlap
Advertisements