Hella

Hídlap

Újra kinyitottak a Garam mentén található pincék

Ritkaságszámba menő borok, családi hangulat, könnyeket csalogató trombitaszó. Akár ezzel a három jelzővel is illethetnénk a Garammenti Nyitott Pincék elnevezésű rendezvényt, amelyet az elmúlt hétvégén rendeztek meg a felvidéki Garamkövesden.

Mondhatni kicsit késve érkeztünk meg a fesztiválra, hiszen a pincékhez közeli utcákban már nem találtunk parkolóhelyet. Csak legyintettünk, majd a közeli buszfordulónál le is tettük a kocsit és elindultunk a nótaszó irányába. Bár elsőre nem találtuk az utat, a sors kisegített minket.

-Jó napot kívánunk! – köszönt ránk egy helyi gyermekcsapat, melynek tagjai vélhetően nem a nedűk, hanem az autentikus hangulat miatt siettek a pincékhez, mi pedig követtük is az újdonsült idegenvezetőinket.

A korlátlan kóstolásra jogosító, narancsszínű kockás karszalag megvásárlása után neki is vágtunk a több száz éves présházak felfedezéséhez. A Kovács Pincénél rögtön le is csúszott két deci Alibernet, melynek különlegessége, hogy két ukrán szőlőnemesítő “közös gyermeke”. Kellemesen csalódtunk, ugyanis a környékünkön kevésbé ismert ukrán származású szőlőfajtából zamatos ízvilágú bort készítettek.

-Menjenek csak, mi itt leszünk és mosolyogva fogunk várni mindenkit – szóltak utánunk, miközben elindultunk a Bm Wine, vagyis Benyo Mihály standja felé. A polcokon sorakozó, helyi és régiós borversenyekről származó trófeák egyértelműen jelezték: aki Champion-díjas borokat készít, az egyszerűen nem készíthet rossz bort. A Zöld veltelini olyannyira elnyerte tetszésünket, hogy csak hosszú percek után sikerült továbbállnunk, viszont a felhozatalra a folytatásban sem lehetett panasz.

Geönczeöl Attila személyében nemzetközileg elismert borász kínálta kóstolóra portékáit, az 1882-ben épült, igazi kuriózumnak számító présháza mellett pedig a délutáni óráktól kezdve fortyogott a muflon gulyás, melyhez foghatót még sosem tapasztaltunk. Lassan, az ínycsiklandó ízeket kiélvezve kanalaztuk az ételt, melyet zárszóként egy újabb adag borral fejeltünk meg.

Már beesteledett, mire elértünk a kicsindi Színai Tiborhoz, akinél könnyed fehéreket, friss rozékat és komoly vöröseket, köztük az André nevű bort is megízleltük. A kortyolgatások közben fedeztük fel a díszes nép fali teritőjét, amelyet saját bevallása szerint dédszüleitől örökölt meg. Igencsak jó társaságba csöppentünk, hiszen a kóstolgatások közepette aktuálpolitikai kérdések, kultúra és a borászat is előtérbe került.

Az utolsó kóstoló után már búcsút intettünk volna a pincéknek, de hirtelen kellemes trombitaszó csapta meg a fülünket. Mint kiderült, a dallamok Dorna Ferenc pincéjéből származtak, ki éppen egy német sorozat főcímdalát játszotta el. Miután a pohárunkba töltötte a morvai muskotályt, újra magához ragadta a fényes hangszerét, melyen kérésünkre közismert magyar nótákat fújt el. Eldúdoltunk neki több népszerű és közismert szerzeményt is, mint például a Village People YMCA nevű slágerét, mellyel igazi partihangulatot generált a pincéjében.

-Ki ismeri fel, hogy mi ez? – kérdezte, majd egy olasz filmzenére zendített rá. Az egyik látogató olyannyira meghatódott, hogy kiejtette a kezéből a borospoharát, melynek csörömpölése úgy hangzott, mintha két cintányért csaptak volna össze. Dorna Ferenc csak mosolygott egyet és folytatta az éjszakába nyúló muzsikálást, bearanyozva ezzel több száz látogató estéjét.

Advertisements

Advertisements