Vilma

Hídlap

Közösségi együttműködést elősegítő előadásokat tartottak a nyergesújfalui időseknek

A minap „Minőségben megélt időskor kihívásai” címmel tartottak közösségi együttműködést elősegítő előadássorozatot a nyergesújfalui Szent Mihály Idősgondozási Központban. Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat nagy hangsúlyt fektet a közösségfejlesztő programokra is.

Horváth Károlyné Anikó, a Szent Mihály Idősgondozási Központ intézményvezetője köszöntötte a vendégeket, majd Mihelik Magdolna polgármester asszony nyitotta meg a rendezvényt. Elmondta, hogy idén ünneplik Nyergesújfalu várossá avatásának harmincadik évfordulóját. Az előadássorozatkapcsán megjegyezte, hogy mindenki annyit kap vissza, amennyit fiatal korában adott és minden fiatalnak intő példa, hogy ha szép idős kort akar magának, akkor gondoskodnia kell az idősekről, akár a családban, akár a közösségekben, akár az önkormányzaton belül. Hozzátette, hogy akik itt ülnek, azok jól tudják és művelik is ezt, ehhez a munkához pedig további sikereket kívánt és gratulált az idősgondozási otthonnak.

Popovics György, a megyei önkormányzat elnök elmondta, hogy a rendezvény helyszíne a nyergesújfalui és a megyei önkormányzat közös vállalkozásában újult meg. Kiemelte, hogy a megyei önkormányzat rendkívül sokat tett az elmúlt időszakban, a területfejlesztés, a környezetvédelem és a helyi értékek megőrzése terén, továbbá a közösséget fejlesztő programokra is kiemelt figyelmet fordít.

Borsó Tibor, a megyei önkormányzat alelnöke elmondta, hogy egy társadalomnak az az ismérve, hogy a két szélső helyen lévő korosztályról hogyan gondoskodik. Az első helyen a jövő reménységei, a gyermekek vannak, a második helyen pedig az idősek, hiszen róluk is ugyanúgy gondoskodni kell. Ezért fontos az is, hogy a nyergesújfaluihoz hasonló közösségfejlesztő előadásokat és programokat tartsanak az idősebb korosztálynak is.

A beszédek után az ismeretterjesztő programok következtek. „Az idősödés helyzete ma Magyarországon” címmel dr. Radnainé dr. Egervári Ágnes, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója tartott előadást. Dr. Sátori Mária, a Tatabányai Szent Borbála Kórház neurológus főorvosa a demencia korai diagnózisának fontosságáról beszélt, majd „A háziorvosok lehetőségei az idősek jó egészségi állapotának elősegítésében” címmel, dr. Tárkányi Éva háziorvos előadását hallgathatták meg az összegyűltek. Végül pedig Horváthné Károly Anikó intézményvezető a jó minőségben megélt időskort segítő szolgáltatásokat mutatta be.

Az előadások után egy kis szórakoztató program következett „Táncold magad vidám időssé” címmel. A Senior örömtáncba a résztvevőket is bevonták, akik nagyon jól érezték magukat. Végezetül Csapucha Árpád felzárkóztatási munkatárs és Hummel Rudolf projektmenedzser ismertette az EFOP-1.6.3.-17-2017-00008-as számú projektet, amelynek keretében megvalósult a nyergesújfalui program is.

(Forrás: Dorogi-medence)

  • Eltiltás alatt, forgalomból kivont kocsival közlekedett a sárisápi férfi

    Forgalomból kivont, kötelező felelősségbiztosítással nem rendelkező gépjárművel közlekedett az a sárisápi sofőr, akit december 4-én a község főútján igazoltattak a Dorogi Rendőrkapitányság járőrei. Az okmányok ellenőrzése során az is kiderült, hogy a sofőrnek nincs jogosítványa, mivel korábban eltiltották a vezetéstől.

    Hídlap
  • Koncerttel avatták fel a csolnoki szabadtéri színpadot

    A Csolnoki Német Nemzetiségi Vegyeskórus, valamint a Sonia és a Blues and roll koncertjével avatták fel a csolnoki Szent János parkban épített szabadtéri színpadot. Az építmény megjelenésében hasonlít az Ulmer Schachtelre, vagyis az Ulmi dereglye hajótípusra, mellyel a hazánkba érkeztek a sváb telepesek.

    Hídlap
Advertisements