Amália

Hídlap

Aradi vértanúkra emlékeztek Esztergomban

Koszorúzással, ünnepi beszédekkel emlékeztek meg az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártírjairól október 6-án az esztergomi Aradi vértanúk terén. A koszorúk elhelyezését követően a jelenlévők mécseseket gyújtottak az áldozatok tiszteletére.

A Fidesz, valamint a KDNP Esztergomi Szervezete, a Magyar Közösség Pártjának Párkányi Szervezete, a Limes Anavum Honismereti Társulás és az Esztergomi Polgári Körök nevében Pálmai József köszöntötte a vendégeket, köztük dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, dr. Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselőt, a Kárpát-medencei külképviseletek tevékenységének összehangolásáért felelős miniszteri biztost.

Az Aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen elsőként Hernádi Ádám, a Fidesz-KDNP esztergomi polgármesterjelöltje mondott beszédet. Megjegyezte, hogy olyan hazafiak előtt hajtunk fejet, akik a szabadságharcban hősiesen vezették a résztvevő magyar csapatokat. Továbbá ők voltak azok, akiket elsőként utolért a kegyetlen megtorlás.

A város turizmusáért felelős miniszteri biztos kiemelte, hogy a tisztek mártírhalála és a függetlenségünkért vívott harc is bizonyítja: hősök és áldozatvállalás nélkül nincsen nemzet.

Hirdetések

– A történelmi hőseinkre emlékezve azokra a kisebb, hétköznapi cselekedetekre is oda kell figyelnünk, melyeket a tisztesség és a becsület irányít. Jó lenne, ha az aradi vértanúkhoz hasonlóan mi is össze tudnánk fogni a közös célért és a közösségünkért – mondta.

Dr. Zsigmond Barna Pál szerint vannak olyan történelmi pillanatok, amikor a hétköznapi helytálláson túl merészebb cselekedetekre, áldozathozatalra és kiállásra van szükség. Ilyen volt a szabadságharc ügye is, amikor is a nemzetünk tagjai társadalmi, meggyőződésbeli, rangbéli különbségek ellenére összesereglettek a közös ügy zászlaja alatt.

– Arad után további tragédiák következtek: országunkat felszabdalták, nemzeti érzéseinket kigúnyolták, történelmünket átírták. Manapság hazánkban többségben vannak azok, akik fontosnak tartják magyarságunkat. Nemzedékünk feladata, hogy újjáépítsük a hazaszeretet és az összetartozás kultúráját. Bizakodásra ad okot, hogy ma olyan kormánya van Magyarországnak, mely szívügyének tekinti az összmagyarság sorsát – fogalmazott.

A politikus hangsúlyozta, hogy bár a világunk változik, minden kornak, megvannak a maga veszélyei és harcai. A tét végsősoron ma is ugyanaz: hazánk és nemzetünk függetlensége.

– Magyarország az elmúlt kilenc esztendőben megmutatta, hogy ha jó irányba kormányozzák, akkor nagyon nagy dolgokra képes. Képesek voltunk visszaszerezni gazdasági szuverenitásunkat és megvédtük hazánkat a kontinenst sújtó migrációtól is. Fontos kiemelni azt is, hogy egy ígéretes közép-európai együttműködés motorjai vagyunk, melynek megerősödése a mi jól felfogott érdekünk is. Többek között ezért is fontos, hogy a választásokon kinek szavazunk bizalmat – hangsúlyozta.

Az országgyűlési képviselő a közelgő önkormányzati választások kapcsán elmondta: a hazáért vívott harc sok csatatérből áll össze és ennek a küzdelemnek Esztergom az egyik fontos helyszíne.

– A politikai csatában sok sikert és győzelmet kívánok harcedzett bajtársunknak, Hernádi Ádámnak és csapatának. Kívánom, hogy a küzdelem megnyerése után emelkedettséget, szépséget, és boldogságot teremtsenek az esztergomiak nagyobb dicsőségére. Hajrá Esztergom, Hajrá Hernádi Ádám! – zárta beszédét.

Ezt követően dr. Völner Pál és dr. Zsigmond Barna Pál, majd Hernádi Ádám és a jelenlévők is elhelyezték koszorúikat a szobor talapzatánál.

A megemlékezés zárásaként a jelenlévők Fehér László tárogatóművész vezényletével elénekeltél a Szózatot és a Székely Himnuszt.

Hirdetések
  • Vízre bocsátották Erebét, az új kitűzőhajót

    Erebe névre keresztelték azt az új kitűzőhajót, melyet július 9-én, csütörtökön bocsátottak vízre Nyergesújfalunál. A jármű több fontos szerepet tölt majd be: egyrészt a biztonságos dunai közlekedési útvonal kijelölésénél, de jégzajlás idején és nagy mennyiségű uszadék érkezésekor is bevethetik majd.

    Hídlap
  • Baleset történt Dorogon

    Könnyű sérüléssel járó baleset történt július 9-én, Dorogon, a Bécsi úti benzinkút, illetve a Határ út közötti szakaszon. Az egyik érintett jármű helyzete miatt kisebb torlódás alakult ki, de a forgalom néhány pillanatnyi várakozástól eltekintve zavartalanul haladt.

    Hídlap