Vilma

Hídlap

Kecsegéket telepítettek a Duna Komárom-Esztergom megyei szakaszán

A Komárom-Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (KEMHESZ) háromezer kecsegét telepített a Dunába Almásfüzitő, Dunaalmás, Esztergom, Komárom és Lábatlan térségében. Lábatlanon az általános iskolások engedhették a folyamba a halakat, part menti biológiaóra keretében.

A kecsege Magyarország egyik őshonos hala, mely nagyon sokáig csak csökkenő állományban volt jelen a hazai vizekben. Miután az összes Duna menti horgász szövetség telepíti a fajt és a folyam az utóbbi években sokat tisztult, a kecsege újból nagyobb számban jelent meg legnagyobb folyónkban.

A horgász szövetségek célja, hogy a kecsege állománya gyarapodásnak induljon, ezért ki szabad fogni, de a méret és súly meghatározása után vissza kell dobni. A horgászok beszámolói szerint a hal egyre gyakrabban fordul elő, jól érzi magát a folyóban.

Minden megyei szövetség a területén az elvihető fajok közé emelheti a kecsegét, ha állományuk kellőképpen megerősödött, azonban ekkor is méretkorlátozással határozzák meg, hány centiméteres hosszúságtól számít zsákmánynak.

A KEMHESZ a mostani telepítéssel hat mázsa, egynyaras halat telepített. Az akció költsége megközelítette az 1,5 millió forintot. Az összeg felét a MOHOSZ-tól pályázaton nyerte a szövetség. A lábatlani Arany János általános iskola diákjai a helyszínen biológia óra keretén belül ismerkedhettek meg e különös formájú hallal és részt vehettek a növendékek szabadon engedésében.

(Forrás és fotó: KEMHESZ)

  • Eltiltás alatt, forgalomból kivont kocsival közlekedett a sárisápi férfi

    Forgalomból kivont, kötelező felelősségbiztosítással nem rendelkező gépjárművel közlekedett az a sárisápi sofőr, akit december 4-én a község főútján igazoltattak a Dorogi Rendőrkapitányság járőrei. Az okmányok ellenőrzése során az is kiderült, hogy a sofőrnek nincs jogosítványa, mivel korábban eltiltották a vezetéstől.

    Hídlap
  • Koncerttel avatták fel a csolnoki szabadtéri színpadot

    A Csolnoki Német Nemzetiségi Vegyeskórus, valamint a Sonia és a Blues and roll koncertjével avatták fel a csolnoki Szent János parkban épített szabadtéri színpadot. Az építmény megjelenésében hasonlít az Ulmer Schachtelre, vagyis az Ulmi dereglye hajótípusra, mellyel a hazánkba érkeztek a sváb telepesek.

    Hídlap
Advertisements