Miklós

Hídlap

Olajfoltot észleltek a Duna esztergomi szakaszán

Október 28-án éjjel a Komárom Esztergom Megyei Horgászegyesületek Szövetségének munkatársai úszó olajfoltokat figyeltek meg a Duna esztergomi szakaszán, mellyel kapcsolatban tájékoztatták a horgászokat és a vízügyi szakembereket is. Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerint a szennyezés károkozás nélkül szétverődött.

A KEMHESZ a közösségi oldalán számolt be az esetről és arra kérték a horgásztársakat, hogy ha hasonlót tapasztalnak, akkor jelentsék azt a vízügyeseknek. Egyébként a felfedezés után néhány óra elteltével a visszaforgóknál és a sekélyebb részeken még mindig látni lehetett kisebb foltokat.

A szennyezés kapcsán megkerestük az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot (ÉDUVIZIG) is. Németh József igazgatótól megtudtuk, hogy a horgászok éjszaka folyamán értesítették az esztergomi gátőrüket arról, hogy a Duna 1717. és 1720. folyamkilométerei között a nyílt vízen olajfoltot látnak. A kollégák reggel ellenőrizték a folyót és ekkor már csak a part menti területeken fedeztek fel helyenként olajra utaló nyomokat.

Az igazgató a válaszlevélben ugyanakkor azt írja, hogy a szennyezés mértéke és jellege miatt beavatkozásra nem volt szükség, hiszen károkozás nélkül szétoszlott, az alsóbb szakaszokon pedig már nem is észlelték a jelenlétét.

Az ÉDUVIZIG sem tudta kideríteni a szennyezés forrását, de feltételezik, hogy a Dunán egyébként gyakorinak mondható hajózási eredetű szennyezésről volt szó. A káreseményről egyébként értesítették a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgatóhelyettesi Szervezet Vízügyi Hatóságát is.

(Fotó: KEMHESZ)

Advertisements