Bulcsú

Hídlap

Elsőként Esztergomban ültettek csemetéket az Országos Fásítási Program keretében

Négy fa elültetésével hivatalosan is elindult az Országos Fásítási Program, melynek első állomását Esztergomban tartották. A Bánomi lakótelep melletti zöldterületen politikusok ragadtak szerszámokat és összefogás eredményeként a helyükre kerültek a hárs-, juhar-, kőris- és szilfa csemeték.

A helyszínen Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs előadója köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük Hernádi Ádám polgármestert, dr. Völner Pált, a térség országgyűlési képviselőjét, Zambó Péter földügyekért felelős államtitkárt, Erős Gábor alpolgármestert, Reinitz Gábort, a Pilisi Parkerdő vezérigazgatóját és dr. Alberti Péter képviselőt.

Hernádi Ádám rövid beszédében megköszönte, hogy az Agrárminisztérium által életre keltett program első állomásának Esztergom lett a helyszíne. Továbbá hangsúlyozta, hogy a választási programjában is olvasni lehetett, hogy tízezer fát szeretnének elültetni a városban, mely folyamat a mostani négy fa elültetésével el is kezdődött.

Zambó Péter elmondta, hogy az Agrárminisztérium által meghirdetett fásítás keretében idén ősszel és jövő tavasszal országszerte 550 hektárnyi erdőt telepítenek, összesen pedig kétmillió facsemete kerül a földekbe. A politikus arra is kitért, hogy a grandiózus projekt három pilléren nyugszik: az egyik, hogy szeretnék az erdőtelepítési pályázatokon keresztül bevonni a magángazdálkodókat is. Mint mondta, a meglévő erdők egészségi állapotának szinten tartása és esetleges javítása is a program egyik fontos célkitűzése. A harmadik eleme pedig, hogy az oktatási intézményekkel és a civil szervezetekkel karöltve hangsúlyoznák az erdőségek megóvásának fontoságát.

Az államtitkár kijelentette, hogy országos szinten pedig 150 millió csemetét terveznek elültetni.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója a helyszínen bejelentette, hogy Pilisjászfalunál mintegy 10 hektár erdőt fognak telepíteni. Örömtelinek nevezte, hogy a program Esztergomban indul el, majd elmondta, hogy több önkormányzattal is felvették a kapcsolatot és igény szerint minden segítséget megadnak nekik.

A beszédek után a meghívott vendégek közös erővel ültették el a facsemetéket.

Advertisements

Advertisements