Ipoly

Hídlap

Összefogtak a szemét ellen a bényi fiatalok

Két lelkes, természetszerető bényi fiatal megelégelte, hogy egyesek szemrebbenés nélkül a települést körülvevő földeken és erdőkben dobálják el hulladékukat. Bajkó Xavér és Bartos Árpád öt zsák szemetet gyűjtött össze, de nem érik be ennyivel: a közeljövőben folytatják a munkát.

Hirdetések

Bajkó Xavér és Bartos Árpád gyakran tölti szabadidejét a természetben. Szívesen fedezik fel a felvidéki Bény határát, szemlélik a gát tetejéről a Garamot és örökítik meg a tájat. Legutóbbi sétáik alkalmával egy dologra felfigyeltek: szinte napról napra növekszik az illegálisan lerakott, illetve eldobált szemét mennyisége. A látottak alapján belátták, hogy cselekedniük kell.

–Spontán ötlettől vezérelve elhatároztuk, hogy annyi hulladékot szedünk össze, amennyit csak bírunk – mondta Bajkó Xavér.

A fiatalok első alkalommal mintegy három órát szántak az akciójukra. Mintegy nyolcszáz méter hosszan fésülték át a Garam menti töltés egyik oldalát, sőt még a bényi templom mögötti kis tó partját is alaposan végigjárták.

Számtalan műanyag flakon, alumíniumdoboz is és még némi háztartási hulladék is került a zsákokba. Munka közben ledöbbentek azon, hogy mi minden lapul a fák között. Régi rekeszeket, sőt még annyi kidobott bútort is találtak, mellyel egy közepes méretű szobát bőven be lehetne rendezni. A fotón is látható, hogy a közelmúltban vihette oda valaki azokat.

–A tervünk az, hogy az összes szemetet eltüntessük. Ahhoz viszont, hogy az ágyakat és a hűtőt is el tudjuk vinni, mindenképpen szükségünk lesz egy járműre. Most hétvégén nem tudunk kimenni, de a következő héten biztos, hogy újra visszatérünk. Reméljük, hogy legközelebb is szép időnk lesz – mondta Bajkó Xavér, majd megjegyezte: reméli, hogy idővel minél több helyi csatlakozik majd hozzájuk, hiszen a bényieknek nagy gondot kellene fordítaniuk saját lakókörnyezetük tisztaságára.

(Fényképek: Bajkó Xavér)

Hirdetések

  • Pénzt lopott az egyik esztergomi fagyizó kasszájából

    Az Esztergomi Járási Ügyészség lopás vétsége miatt emelt vádat azzal a többszörös visszaeső férfival szemben, aki egy esztergomi fagylaltozóból ellopta a bevételt. A vádlott akár tíz év börtönbüntetést is kaphat, sőt két évre eltilthatják a közügyektől.

    Hídlap
  • Eltűnt egy strucc Esztergom-Kertvárosban

    Eltűnt egy strucc augusztus 11-én, kedden este Esztergom-Kertvárosban – hívta fel a figyelmet G. Andrea a közösségi oldalán. Elmondása szerint két elkószált birka ment be abba az udvarba, ahol a madarakat nevelik. A rémült állatok áttörték a kerítést: három strucc az ijedtségtől el is pusztult.

    Hídlap