Mátyás

Hídlap

Összefogtak a szemét ellen a bényi fiatalok

Két lelkes, természetszerető bényi fiatal megelégelte, hogy egyesek szemrebbenés nélkül a települést körülvevő földeken és erdőkben dobálják el hulladékukat. Bajkó Xavér és Bartos Árpád öt zsák szemetet gyűjtött össze, de nem érik be ennyivel: a közeljövőben folytatják a munkát.

Bajkó Xavér és Bartos Árpád gyakran tölti szabadidejét a természetben. Szívesen fedezik fel a felvidéki Bény határát, szemlélik a gát tetejéről a Garamot és örökítik meg a tájat. Legutóbbi sétáik alkalmával egy dologra felfigyeltek: szinte napról napra növekszik az illegálisan lerakott, illetve eldobált szemét mennyisége. A látottak alapján belátták, hogy cselekedniük kell.

–Spontán ötlettől vezérelve elhatároztuk, hogy annyi hulladékot szedünk össze, amennyit csak bírunk – mondta Bajkó Xavér.

A fiatalok első alkalommal mintegy három órát szántak az akciójukra. Mintegy nyolcszáz méter hosszan fésülték át a Garam menti töltés egyik oldalát, sőt még a bényi templom mögötti kis tó partját is alaposan végigjárták.

Számtalan műanyag flakon, alumíniumdoboz is és még némi háztartási hulladék is került a zsákokba. Munka közben ledöbbentek azon, hogy mi minden lapul a fák között. Régi rekeszeket, sőt még annyi kidobott bútort is találtak, mellyel egy közepes méretű szobát bőven be lehetne rendezni. A fotón is látható, hogy a közelmúltban vihette oda valaki azokat.

–A tervünk az, hogy az összes szemetet eltüntessük. Ahhoz viszont, hogy az ágyakat és a hűtőt is el tudjuk vinni, mindenképpen szükségünk lesz egy járműre. Most hétvégén nem tudunk kimenni, de a következő héten biztos, hogy újra visszatérünk. Reméljük, hogy legközelebb is szép időnk lesz – mondta Bajkó Xavér, majd megjegyezte: reméli, hogy idővel minél több helyi csatlakozik majd hozzájuk, hiszen a bényieknek nagy gondot kellene fordítaniuk saját lakókörnyezetük tisztaságára.

(Fényképek: Bajkó Xavér)

  • Oldalára borult egy kisteherautó Bajna és Gyermely között

    Eddig ismeretlen okokból kifolyólag felborult egy furgon február 23-án, vasárnap délután az 1105-ös út Bajna és Gyermely közötti szakaszán. Információink szerint a juhhodály melletti kanyarban történt balesethez a bajnai hivatásos tűzoltókat riasztották.

    Hídlap
  • Jogosítvány nélküli sofőrt kaptak el a rendőrök Dorogon

    Nem rendelkezett jogosítvánnyal az a 19 éves férfi, akit a Dorogi Rendőrkapitányság járőrei állítottak meg Dorogon február 22-én este. Kiderült az is, hogy nem csak a sofőrrel, hanem a kocsival sincs minden rendben, hiszen a járműre nem kötötték meg a kötelező felelősségbiztosítást.

    Hídlap
Advertisements