Sára, Márió

Hídlap

Bészabó András festőművész kiállítása nyílik Párkányban

12/04/2018 16:00

Bészabó András festőművész “Örökségünk fényei II” című kiállítása nyílik április 12-én 16 órakor a Párkányi Városi Múzeumban.

Bészabó András

A kortárs festőművész Budapest, valamint Kisújszállás hivatásos képzőművésze. Bészabó András a főiskola elvégzése után kezdte el építeni az ősmagyar kultúrába gyökerező egyéni arculatú és szellemiségű, organikus művészi világát.

Kós Károllyal vallja: „A történelem tanúsága szerint, az igaz embernek, de mindenek fölött az igazi művésznek, legyen az építész, író, képző-vagy zeneművész, mindenütt a világon, minden időben, és minden körülmények között, a sors által rendeltetett kötelessége, volt, van, és lesz, hogy a maga népének, és szülőhazájának sorsát vállalja és élete munkájával szülőhazáját és annak népét, megbecsült hagyományait, szellemében, hűségesen szolgálja.”-majd hozzáteszi: „Kós Károly ezt vállalta és nekünk, mai kortárs művészeknek is ezt kell vállalnunk.” Mivel egyik alkotói módszere, hogy alkotás közben állandóan zenét hallgat: komolyzenét, a teljes magyar autentikus népzenét, kiemelve a csángó népzenét, a kortárs népzenei együtteseket és szóló énekeseket, jazz zenét, így magát a zenét, illetve az abból táplálkozó élményt is adott esetben megfesti.

Igen nagy hatást gyakorol művészi munkásságára Szabados György Kossuth-díjas zongoraművész, zeneszerző, a magyar improvizatív jazz alapítója. Festés közben gyakran olvassa, vagy hallgatja a jeles magyar irodalmáraink legszebb munkáit, verseit. Ennek eredményeként festette meg az Őrzők: vigyázzatok a strázsán, vagy az Új hangú Ady születése című festményét.

Dr. Mezei Ottó művészettörténész, egyetemi tanár a következőket írja művészetéről: „Bészabó András akril és olaj palettáján a végtelen kozmoszt, a tiszta eget, az ember szellemiségét és a belső békéjét szimbolizáló kékek, lilák modulációi, valamint a szakrális belsőfényt megjelenítő, a többi színen finoman átszűrődő fehérek jelennek meg.”

Főleg festészettel és egyedi grafikával (szén, pitt- és pasztellkréta-rajzokkal) foglalkozik, de készít kollázsokat, aszamblázsokat, szobrokat, valamint festő,- rekesz és sodrony tűzzománcokat is. Nagyon fontos számára, hogy a kiállításain vizuális kommunikációt folytasson a tárlatlátogató közönséggel.

Alkotói mottója, melyet még nagyapjától örökölt: ”Csendben kell teremni, az alma is csendben terem.”

Nemzetközi és országos tárlatai: Romániában-Erdély, Kanada-Niagara régió, Lengyelország, Szlovákia-Felvidék, Ukrajna-Kárpátalja, Szerbia-Vajdaság, Ausztria, Franciaország, USA, Kanada, Hollandia, Csehország, valamint Magyarország számos településén.

  • Környezettudatos diákok kapnak elismerést

    Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan, immár ötödik éve, 2019-ben is pályázatot hirdet a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért emlékplakett elnyerésére.

    Hídlap
  • Zátonyra futott egy hajó Helembánál

    Zátonyra futott egy hajó a 1709.5 fkm-nél, a Helemba-sziget alatt. Információink szerint a hajón nem keletkezett lék és nem szivárog belőle semmi. Jelenleg mentésre vár.

    Hídlap