Sára, Márió

Hídlap

Nagy nevek és előadások az esztergomi művelődési házban

13/02/2018 - 30/04/2018 00:00

A következő néhány hónapban is számos programmal várja az érdeklődőket az esztergomi művelődési ház. Mutatjuk, hogy mikkel készülnek a szervezők.

2018. február 13. kedd 18 óra
Csendes csodák

összeállítás Reményik Sándor verseiből
Elmondja: Hűvösvölgyi Ildikó
Klasszikus gitáron közreműködik: Csáki András

“Csendes csodák”- ez Reményik Sándor egyik legszebb verse. Arra tanít, hogy éljünk figyelmesen, és próbáljuk a kis dolgokban is megtalálni az örömöt. Hiszen ezek az élet igazi csodái. S ha így teszünk, talán eljuthatunk a megbékéléshez, a szereteten át Istenhez. Ennek a gyötrelmesen szép útnak a kereséséről szól Reményik estem, melynek során megismerhetik a mindössze 51 évet élt erdélyi “Költőfejedelem” líráját. Ajánlom ezt a 32 verset mindazoknak, akik a harmóniát, a teljességet keresik.

2018. február 17. szombat 16 óra
Gulliver Lilliputban és az Óriások Földjén

az Óperenciás Bábszínház előadása

A Swift regényéből készült mesejátékban Gulliver, a hajótörést követően a mesés Keleten, Lilliputban, majd az óriások földjén találja magát, ahol számtalan kalandban lesz része. A zenés mesejáték kétszintes paravánon játszódik, s míg Gullivert élő szereplő játssza, addig Lilliput lakóit és az óriásokat színes selyemkelmékbe öltöztetett botos bábok jelenítik meg. A darab egyedi zenei világát az eredeti keleti zenék adják.

2018. február 19. hétfő 18 óra
E-batyuval derűsebb

beszélgetés dr. Dicsőfi Endre
orvos-, természetgyógyász-, íróval életéről, munkásságáról, hitvallásáról …
A beszélgetést felvezeti: Romanek Etelka polgármester
Kérdez: Maronka Csilla

2018. február 20. kedd 19 óra
“Pannónia nem veszítheti el angyaladta koronáját!”
Szent Korona-tan és Mátyás király

dr. Varga Tibor előadása

2018. március 1. csütörtök 19 óra
Molnár Ferenc: Üvegcipő – romantikus vígjáték

Sipos – Kautzky Armand
Adél – Mérai Katalin
Irma – Karaivanov Lilla
Roticsné – Maronka Csilla
Császár Pál – Oroszi Tamás
Rendőrtanácsos – Fila Balázs / Galambos Zoltán
Őrmester – Kozel Dániel
Viola – Klapka Liza
Házmester – Pecsenyiczki Balázs
Házmesterné – Lehel Kata
Adél anyja – Maronka Csilla
Keczeli Ilona – Placskó Emese
Stetner úr – Lipták Péter
Társalkodónő – Kiss Edina
Gál kapitány – Galambos Zoltán
Szakácsné – Placskó Emese
Fényképész – Lipták Péter
Cigányprímás – Szekér Gergő
Julcsa – Kiss Edina
Ajtónálló – Kaluczky Zsombor
Lilike – Szász Lili / Kovács Fanni

Rendezte: Galambos Zoltán

Szabó Irma titokban szerelmes az idősödő műbútorasztalosba, Sipos Lajosba. A fiatal cselédlány mindent elnéz a morózus öregúrnak, mert reméli, hogy vonzódása viszonzásra talál. Sipos azonban észre sem veszi a lányt, házasságra készül Adéllal, a panziótulajdonossal. Kapcsolatuk kiegyensúlyozott, de korántsem szerelemmel teli, a kisasszony szíve másért dobog. Így Amikor Irma tudomást szerez a látszatházasságról, kétségbeesetten igyekszik tenni ellene, reménytelenül bízva abban, hogy Sipos végül őt választja majd.

2018. március 3. szombat 16 óra
Horgászni tilos! – Tintaló Társulás

„Adott egy ember, aki szeretne kicsit kikapcsolódni, és horgászbotja társaságában kellemesen eltölteni egy délutánt. Ehhez egy olyan helyet választ, ahol egy elhagyott világítótornyon kívül más nincs is. Csak egy tábla, amin ez áll: HORGÁSZNI TILOS! De balszerencséjére egy szellem is lakik a toronyban, aki itt kísért. És mindketten mást akarnak. A szellem mindent megtesz azért, hogy a horgász elmenjen végre onnan, ne zavarja „fenséges” magányát, de a horgász viszont szeretne ott kikapcsolódni. Az előbbi próbálja elüldözni az utóbbit, aki viszont erről mit sem sejt. Főhősünk azt hiszi, a balszerencse, mely minden formában megjelenik, azért üldözi, mert a tilosban horgászik. És mindez rengeteg komikus jelenetet eredményez…”

2018. március 9. péntek
Hagyományos NŐNAPI OPERETTGÁLA

a Fővárosi Operettszínház művészeivel és táncosaival
Közreműködnek:
Egyházi Géza, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Dancs Annamari

2018. március 17. szombat 16 óra
Tavasztündér mosolya (Hókirálynő Meseszínpad)

Írta: Szécsi Magda
Zene: Tóth János István

Bíborka, a királylány: Ferencz Gabriella
Jentis, az udvari bolond: Balogh Ferenc
Piros tulipán: Nagy Gabriella
Jila, a varázslónő: Szécsi Vilma
Burbur, az óriás: Fekete István
Jegesmedve: Dorner Gyula

Télkirálynő: Füzesi Klára
Háromfejű sárkány: Fekete István

Bíborka királylány szomorúan üldögél a palotakertben, mert nincs barátja. Akár egy szál virággal is beérné, aki csak az övé lehetne. Jentis, az udvari bolond hiába próbálja felvidítani, a királylány csak sírdogál.
A Tavasztündér megsajnálja, s megajándékozza egy kis tulipánnal, aki még beszélni is tud, de szavát csak a királylány hallhatja.
Bíborka szeretné megtudni a virág titkát. Jentis óvja ettől, mert varázslatot sejt mögötte, de az elkényeztetett királylány követeli, hogy induljanak az ismeretlen tájak felé.
Eljutnak Jilához, a varázslónőhöz, s tőle remélik a segítséget. Ám csak annyit tud ajánlani, hogy induljanak a hegyeken át, mert ott biztosan segítségre lelnek. Közben eltévednek, s Burbur, az óriás fogságába kerülnek. Innen nagy nehezen szabadulva a Télkirálynő országába jutnak.
Hiába keresik a virág titkát, mert a titok – a „Tavasztündér mosolya” – a szívekben rejtőzik. Vagy tán megbújik egy szál virágban…?

2018. március 22. csütörtök 10 óra
Földön, vízen, levegőben – Bábrakadabra Bábszínház

Babaelőadás az utazásról és a járművekről, 0-3 éves korig, 20 perc előadás és 20 perc játék.
Előadják: Egri Borbála és Matolcsy Gábor
Két gyerkőc, közös játékukat megunva a virágmintás Dodó, és a fehér pöttyös Pepe nyuszik segítségével világfelfedezésre indulnak. Sétálnak, autóznak, vonatoznak, hajóra szállnak, végül pedig repülni szeretnének. De vajon sikerül-e nekik megfelelő járműveket építeni?
Az előadást követő 20 percben a színes építőformák és játékos alakzatok segítségével közös utazásra invitáljuk az aprókat. Megnézhetik a bábokat, és megfoghatják, kipróbálhatják az előadás során használt puha kellékeket, érdekes tárgyakat.

2018. március 27. kedd 19 óra
Jordi Galceran: A Grönholm-módszer – színdarab

Szereplők:
Ferran: Simon Kornél
Merce: Botos Éva
Enric: Ficzere Béla
Carlos: Vass György
Rendező: Baksa Imre
Dramaturg: Duró Gábor
Zenei munkatárs: Wittek Béla
Díszlet: Huszár Andrea
Jelmez: Kovács Andrea
Négy pályázó – három férfi és egy nő – felvételi beszélgetésre érkezik egy multinacionális vállalathoz, ahol kereskedelmi igazgatót keresnek. A korábbi szűrőkön már átjutottak – ez lesz az utolsó megmérettetés. A jelentkezőknek azonban a hagyományos interjú helyett meglehetősen szokatlan feladatokat kell megoldaniuk, melyek egyre bizarrabb és feszültebb helyzeteket teremtenek… Vajon mi mindenről hajlandóak lemondani, hogy megszerezzék az állást? Milyen erőfeszítéseket tesznek, meddig képesek elmenni ebben a harcban? Vannak-e tabuk, morális határok? S vajon mindenki az-e, akinek mutatja magát?

“Gratulálok annak a szupermarket-lánc személyzeti osztályán dolgozó alkalmazottnak, aki az iratmegsemmisítő helyett egy madridi kukába dobta szexista felhangokat nem nélkülöző feljegyzéseit a pénztárosi állásra jelentkező nőkről. Mert ha nem ezt teszi, Jordi Galcerán nem írja meg A Grönholm-módszer című színdarabját.”

2018. április 7. szombat 16 óra
A háromágú tölgyfa tündére – Fabók Mancsi Bábszínháza

Díszlet, bábok: Mátravölgyi Ákos | Gapitos mester: Lénárt András
Az előadást megalkották: Fabók Mariann és Keresztes Nagy Árpád

Sűrű erdő közepében gazból gyütt boszorkány őriz ódon tölgyfába zárott három tündérleányt. Mesénk arról beszél, hogy éretlenke királyi fiú mint szabadítja meg ezeket, mint veszejt el közülük kettőt, s mint szeret meg egyet halálosan.
De kettejük boldogságára várni kell türelmesen: hiszen a boszorkányt sem kell félteni! Ámító fondorlatossággal széjjelszakítja az egymásnak teremtetteket, a tündérleányt több ízben elveszejti, s haj, mi kegyetlenségeket nem mível! De hogy a szép, szelíd, erőtlen tündérleány mint kap erőre, s a királyi fiúból mint válik igaz, nyitott szemekkel élő királyi személy, s hogy kettejük szerelme legyőzi-e a sötét fondorlatokat, azt csak azok láthatják, kik megtekintik előadásunkat.
Időtartam: 50 perc, 5 éves kortól

  • Környezettudatos diákok kapnak elismerést

    Az Esztergomi Környezetkultúra Egyesület az elmúlt évekhez hasonlóan, immár ötödik éve, 2019-ben is pályázatot hirdet a Horváth Piroska Díj a Környezettudatos Fiatalokért emlékplakett elnyerésére.

    Hídlap
  • Zátonyra futott egy hajó Helembánál

    Zátonyra futott egy hajó a 1709.5 fkm-nél, a Helemba-sziget alatt. Információink szerint a hajón nem keletkezett lék és nem szivárog belőle semmi. Jelenleg mentésre vár.

    Hídlap