Megújult az esztergomi földhivatal

Átadták a felújított földhivatal épületét csütörtökön, Esztergomban. A projekt keretében sor került a nyílászárók cseréjére, lábazati, homlokzati, padlásfödém hőszigetelésére, napelemes rendszer telepítésére, emellett fűtési-vízellátási, gázellátási rendszer, illetve villámvédelem korszerűsítésére.

Átadták a felújított földhivatal épületét csütörtökön, Esztergomban. A projekt keretében sor került a nyílászárók cseréjére, lábazati, homlokzati, padlásfödém hőszigetelésére, napelemes rendszer telepítésére, emellett fűtési-vízellátási, gázellátási rendszer, illetve villámvédelem korszerűsítésére.

A rendezvényen Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kormány energiahatékonysági programjából a megyei kormányhivatal is részesült. Összesen mintegy egymilliárd forint áll rendelkezésre, jelenleg kilenc épület felújítása zajlik.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a legbiztatóbb ezekben a beruházásokban, hogy a működési költségek csökkenésével járnak. Esztergomban három helyszínt érintenek a munkálatok, a társadalombiztosítással és a munkaügyekkel foglalkozó, valamint a most befejezett földhivatal épületét.

Horváth-Szeder Gábor, az esztergomi járási hivatal vezetője elmondta: a szakemberek szerint a felújítással az épület energiafogyasztása a felére csökkenhet. Nem csak gazdaságilag, de a dolgozók szempontjából is fontos volt a beruházás, hiszen így nem 30-32 fokos irodákban ülnek majd, télen pedig szobánként tudják szabályozni a hőmérsékletet.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 839 millió forint összegű támogatást nyert a KEHOP-5.2.2 „Középületek kiemelt épületenergetikai fejlesztései” tárgyú felhívásra benyújtott támogatási kérelmével. A 100%-os intenzitású támogatást a Kohéziós Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja.

Magyarország Kormánya célul tűzte ki az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaság felé történő elmozdulás támogatását minden ágazatban. Jelen Felhívás kiemelt célkitűzése – összhangban a hazai és EU stratégiával – ösztönözni az energiahatékonysági fejlesztések megvalósítását és elősegíteni a decentralizált, környezetbarát megújuló energiaforrást hasznosító rendszerek elterjedését. Az energetikai hatékonyság fokozásának és az energiatakarékosságnak a szükségességét alátámasztja, hogy a statisztikai adatok szerint a hazai energiaigényesség egységnyi GDP előállítására vetítve valuta-paritáson mérve több mint háromszor, vásárlóerő-paritáson mérve pedig mintegy másfélszer magasabb, mint a fejlett EU tagállamokban. Jelen felhívás hozzájárul az épületek energiahatékonyságának javítására és megújuló energiafelhasználás fokozására irányuló beruházások megvalósításához. Hazánkban az energiafelhasználás mintegy 40 %-a épületekben történik. Ha ezeket jól szigeteljük, és megújuló energiaforrásokat használunk, akkor gyermekeink, unokáink nemzedékeinek energiabiztonságát is megteremtjük. Ehhez nyújt segítséget a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program 5.2.2 felhívása.

Fotók: Véssey Endre

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!