Blanka, Bianka

Hídlap

Műfüves focipályát adtak át Esztergomban

Új, műfüves focipályát adtak át pénteken az esztergomi József Attila Általános Iskolában. A beruházás a kormány, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a helyi önkormányzat közös összefogásával valósult meg.

Hirdetések

Völner Pál kiemelte, a TAO-programnak köszönhetően Esztergomban is több cég ajánlotta fel adóját, hogy sportcélokra fordítsák. Ez a városban több helyen eredményezte azt, hogy a gyerekek ilyen sportpályákon mozoghatnak.

Kancz Csaba kormánymegbízott, az MLSZ Komárom-Esztergom Megyei Igazgatóságának társadalmi elnöke azt mondta: a Bánomi lakótelepen kettős célt fog szolgálni ez a pálya. Egyrészt segíti a mindennapi testnevelését azoknak a gyerekeknek, akik az iskolába járnak, másrészt pedig bízik abban, hogy a környéken lakók egy-egy alkalommal lejöhetnek ide, és a tömeg, valamint az amatőr sport is érvényesülni tud.

Khéner László, az MLSZ megyei igazgatója elmondta: a rendszerváltás óta nagyon sok pálya szűnt meg Magyarországon. A TAO már 2011 óta működik, azóta ez a tendencia megfordult. A Magyar Labdarúgó Szövetség kialakított egy pályaépítési pályázatot egyesületeknek, önkormányzatoknak és így közel 1000 pálya épült, 1500 újult már meg országos szinten.

Hozzátette: nagyon fontos, hogy a magyar válogatott milyen eredményt ér el, de legalább ennyire fontos az is, hogy az amatőr futballban meglegyenek a XXI. századi feltételek. A TAO-nak két fontos pillére az utánpótlás nevelés és az infrastruktúra. Most mind a két területen előre léptünk – fogalmazott az MLSZ megyei igazgatója.

A szükséges önrészt az esztergomi önkormányzat biztosította.

Bánhidy László alpolgármester az ünnepségen azt mondta: újraéledtek a sportpályák és a sportlétesítmények az utóbbi időben.

Úgy fogalmazott: 1975 óta nem épült ennyi sportlétesítmény, folyamatban van most is több. „Ilyen nagy előrelépésre nem emlékszem, mint ami az elmúlt két évben indult el vagy valósult meg.” A város mindent megtesz annak érdekében, hogy ne álljanak le ezek a programok és a kihasználatlan területeket hasznosítsák – mondta az alpolgármester.

Iványi Pálné, az iskola igazgatója kifejtette: az intézmény fontosnak tartja a sport szeretetére nevelést, hiszen a testi, lelki egészség megőrzésének egyik leghatékonyabb eszköze. Aki sportszerű a pályán, az jó eséllyel az életben is tudja, hogyan kell viselkedni.

Hozzátette: a tornaterem lehetőségén kívül a régi, töredezett betonterület már nem volt alkalmas sportolásra, ezért nagyon nagy jelentőségű a megépült műfüves pálya. Itt szabadban, élményszerű keretek között focizhatnak a tanulók.

Hirdetések

 • Járványkórház lesz az esztergomi és a váci intézmény is

  Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere bővítette a Covid-ellátásba bevont intézmények körét – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap az MTI-vel. A listán az esztergomi Vaszary Kolos Kórház és a váci Jávorszky Ödön Kórház is szerepel.
  Közleményükben kiemelték: ahogy egész Európa, Magyarország is a koronavírus-járvány meredeken felszálló szakaszában van. A körülöttünk lévő országokban és hazánkban is dinamikusan nő a fertőzések száma.
  Kásler Miklós arra utasította a Covid-betegek ellátásában eddig is részt vevő kórházakat, hogy október 30-ig, péntekig az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százaléka helyett annak 30 százalékát készítsék fel a Covid-igazolt és a Covid-gyanús betegek ellátására.
  A jövőben újabb hat vidéki kórház fogad Covid-betegeket: a váci Jávorszky Ödön Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Bajai Szent Rókus Kórház és az Orosházi Kórház. Ezeknek az intézményeknek az összes finanszírozott ágyszámuk 20 százalékával kell felkészülniük a Covid-betegek ellátására.
  Az emberi erőforrások minisztere utasította az Országos Mentőszolgálat vezetőjét is, hogy ha az elsőhelyi felelősként kijelölt egészségügyi szolgáltató kapacitása telítődik, akkor a másodlagosan, illetve harmadlagosan kijelölt egészségügyi intézményekbe kell a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt Covid-fertőzött és Covid-gyanús betegeket beszállítani.
  Budapesten és Pest megyében 3+1 kórház szerepel az elsődlegesen és 11 a másodlagosan kijelölt intézmények között. Budapest és Pest megye területén kívül elsődlegesen összesen 12 kórházba, másodlagosan 6, harmadhelyi felelősként pedig 9 intézménybe kell szállítani a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint a Covid-gyanús betegeket – olvasható az Emmi közleményében.
  (Forrás: MTI)

  Hídlap
 • Mentőautó és személyautó ütközött össze Esztergomban

  Október 25-én, vasárnap délután személygépkocsival ütközött össze egy mentőautó az esztergomi Csatai Szabó János utca, a Baross Gábor út és a 111-es út kereszteződésénél – írja rendőrségi információkra hivatkozva a Dorogi-medence.

  Hídlap