A nemzetiségek hagyományai elevenedtek meg Nyergesen

Szombaton immár tizenharmadik alkalommal került sor a Komárom-Esztergom megyei nemzetiségi gyermek együttesek találkozójára, amelynek idén Nyergesújfalu adott otthont.

Szombaton immár tizenharmadik alkalommal került sor a Komárom-Esztergom megyei nemzetiségi gyermek együttesek találkozójára, amelynek idén Nyergesújfalu adott otthont.

A rendezvény megnyitóján, a színes nemzeti felvonulás után Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, aki a település hagyományápoló tevékenységéről számolt be a jelenlévőknek. Dr. Völner Pál, államtitkár köszöntőjében a nemzetiségi hagyományok ápolásának fontosságát emelte ki.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi megnyitó beszédében elmondta, örömmel vesz részt olyan rendezvényeken, ahol a fiatalság, a jövő nemzedék kap figyelmet. „Ez a rendezvény nem csak egy találkozó, hanem egy valódi ünnep. Itt felüdül az ember, hiszen csillogó szemű, csodálatos népviseletbe öltözött gyermekeket láthat, akiknek fontos nemzetiségük hagyományának ápolása, életben tartása” – tette hozzá. Az elnök egy Kodály Zoltán idézettel zárta sorait: „Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

A találkozóra Tardosról, Tátról, Szomódról, Tatabányáról, Sárisápról, Oroszlányból, Leányvárról, Piliscsévről, Várgesztesről, Kesztölcről, Csolnokról, Tarjánból, Szomorról érkeztek fellépők – összesen 20 csoport lépett színpadra tartalmas, színvonalas és szórakoztató előadásával. A műsor táncházzal zárult.

KEMÖH

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!