Napi cuki: kikeltek a gólyafiókák Dömösön

Kikelt az első négy fióka a Fióka és Madármentés dömösi vadmadár-mentőközpontjának kertjében. A gólyák öt tojást raktak, amelyeket éjjel-nappal egy HD webkamera figyel.

Kikelt az első négy fióka a Fióka és Madármentés dömösi vadmadár-mentőközpontjának kertjében. A gólyák öt tojást raktak, amelyeket éjjel-nappal egy HD webkamera figyel.

Az egyik szülő Macus, aki múlt év óta a mentőközpontban élő hím gólya, a másik pedig a Szofi névre hallgató vad tojó, aki bebútorozott Macus fészkébe.
Öt tojást raktak, és a fiókák figyeléséhez egy HD webkamerát szereltek fel a madármentők a Kameraguru.hu jóvoltából.

Először három fióka kelt ki, majd egy negyedik tojás is kitört, viszont nem bújt elő a lakója. 48 óra elteltével az állatmentők hosszas tanakodás után kivették, megnézték, hogy él-e még vagy mi lehet a gond.

Márton András, a mentőközpont vezetője azt mondta: mivel masszív kánikula van, a szülők jobbára egész nap csak arnyékolnak, nem ülnek a fészken. Így a tojás maghőmérséklete lecsökkent, a fióka legyengült bent, nem bírta szétrúgni a tojást, ráadásul a kotlás okozta “dunszt” hiányában a tojáshéj is beszáradt, megkeményedett. Ez így, odakint esélytelen.

A szakember úgy fogalmazott: úgy döntöttem, behozom. Picit megkezdtem a tojást neki, bespricceltem, és betettem a keltetőbe. Így vagy kikel, vagy nem. Kint biztos nem fog. Ha kikel, megy vissza a fészekbe.

Ennek már néhány napja, azóta a negyedik fióka is kikelt, épségben van.

A webkamera még nem nézhető online, de a felvételek addig is készülnek, így lehet azokból is csemegézni.

A madármentők készítettek videót a harmadik kis fióka kikeléséről és a negyedik kicsiről is, amelyeket ide kattintva tudnak megtekinteni:

Így kel ki egy gólyafióka

Negyedik kis gólya kézben, biztonságban

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!