Párkányban is megállt a Fekete Madonna Zarándokvonat

Június 26-án hajnalban indult útjának a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna Zarándokvonat, amely reggel 8 óra előtt érte el a párkányi állomást. A pályaudvaron kisebb csoport várta a zarándokokat, akiket Völner Pál államtitkár, Farkas Iván, az MKP alelnöke és Retkes János, az MKP párkányi alapszervezetének elnöke köszöntöttek.

Június 26-án hajnalban indult útjának a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna Zarándokvonat, amely reggel 8 óra előtt érte el a párkányi állomást. A pályaudvaron kisebb csoport várta a zarándokokat, akiket Völner Pál államtitkár, Farkas Iván, az MKP alelnöke és Retkes János, az MKP párkányi alapszervezetének elnöke köszöntöttek. A rövid, mindössze 20 perces találkozásban nemzeti színű zászlók lengtek a peronról és a vonatablakokból, garampáldi kurtaszoknyás lányok integettek, énekek hangzottak el és az összetartozás szívhez szóló üzenetei erősítették a maradókat, ill. a továbbhaladókat.

Késés nélkül, fél 8 után nem sokkal érkezett meg Párkányba a Fekete Madonna Zarándokvonat, amelyet a peronon Retkes János szervezésében kisebb csoport várt. A találkozás rövid idejét a jókívánságok tolmácsolására szánták a résztvevők, és természeten többen innen csatlakoztak a zarándok sereghez.

Völner Pál államtitkár miután megkapta a nyakba akaszthatós hivatalos zarándok-szalagot, szívhez szóló üzenetet tolmácsolt a hallgatóságnak. Elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy a nemzetek közötti egység fontosságára irányítsa a figyelmet. Úgy fogalmazott, hogy Magyarország, Lengyelország és Szlovákia esetében az ilyen zarándoklatok, az összetartozás ezen eseményei pártoknál, a politikánál, sőt még az Európai Uniónál is erősebbek tudnak lenni.

Hasonlóan nyilatkozott Farkas Iván, aki azt mondta: a zarándoklatnak nagyon komoly üzenete van, mivel a kereszténység, a hit megerősítése és a magyarság összetartozásának, valamint a Kárpát-medencében élő összes nemzet barátságának a jele.

A peronról garampáldi kurtaszoknyás lányok üdvözölték a zarándokokat zászlókkal a kezükben; a Kicsindről érkező Sóki Csilla egyetemi hallgató szólóéneke mellett Pálmai Árpád egyházzenész, a zarándoklat karnagya is közös éneklésre invitálta az ünneplő tömeget.

Forrás, fotók: Keppel Dániel

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!