Domonkos, Dominika

Hídlap

Érkezik a gazdasági társaságok részére kialakított „nagytestvér”.

A magánszemélyek és az egyéni vállalkozók, mezőgazdasági őstermelők már régóta ismerik és használják, egyre szélesebb körben ügyeik elektronikus intézéséhez az ügyfélkaput. Július 1-től a cégek is kötelesek lesznek ügyeiket elektronikus módon intézni.

Hirdetések

A 2015. évi CCXXII. törvény arról rendelkezik, hogy 2017 július 1-től (meghosszabbított határidővel 2018. január 1-től) a cégek is kötelesek lesznek ügyeiket elektronikus módon intézni. Erre a célra szolgál a CÉGKAPU.

Nem lesz többé személyes, vagy papír alapú közigazgatási ügyintézés. A vállalkozások a cégkapun keresztül kommunikálhatnak a hivatalokkal. A hivatalok küldhetnek a vállalkozásoknak hivatalos levelet, értesítést, épp olyan jogi hatással, mintha leveleztek volna.

Ami eltér az ügyfélkaputól: kötelező a regisztráció minden gazdálkodó szervezetnek, így nem csak a gazdasági társaságoknak, hanem az egyéni cégeknek, alapítványoknak, egyesületeknek is. Regisztrálni már 2017. július 3-án 14 órától lehet, augusztus 31-éig. Azonban türelmi időt is ad a kormány. 2017. december 31-éig joghatás nélkül lehet regisztrálni, de nem érdemes ezt sem az utolsó pillanatra hagyni.

Összefoglalva: A Cégkapu használata 2018. január 1-től kötelező, 2017. augusztus 31-ig a Cégkapu regisztráció elvégzése kötelező minden gazdálkodó szervezetnek.

A regisztrációt a cégvezetők, ügyvezetők tudják megtenni. Az alábbiakra van hozzá szükség:
-Javasolt egy új emailcím létrehozása: cegkapu@”cégnév”.hu vagy cegkapu.cegneve@gmail.com

-A tényleges regisztrációhoz az alábbi adatokra lesz még szükség:

ügyfélkapus felhasználói név
ügyfélkapus jelszó
képviselt szervezet adószáma
cégkapu email címe (az új, cegkapu@cegnev.hu email cím)

Ha valamely ügyvezető, gazdasági vezető, cégtulajdonos nem rendelkezik még ügyfélkapus regisztrációval, akkor a saját emailcímével, személyes azonosító adataival, egy előre kigondolt felhasználónévvel és jelszóval felszerelkezve, el kell látogatni a legközelebbi kormányhivatalba, ahol elkészítik a személyes ügyfélkapuját.

Várhatóan nem csak megkönnyíti a hivatalok és a vállalkozások munkáját az új elektronikus felület, de fel is gyorsítja az ügyintézést.

Hirdetések
  • Kikapott a Dorogi FC a Pécstől

    Négygólos vereséget szenvedett a Dorogi FC a Pécsi MFC ellen a Merkantil Bank Liga első fordulójában. A „bányász rangadón” a vendégek már a 12. percben hátrányba kerültek és bár voltak ígéretes helyzeteik, a szépítés nem jött össze.

    Hídlap
  • Építkezés miatt szerdáig lezártak egy útszakaszt Nagymaroson

    Augusztus 3-tól 5-ig, azaz hétfő 8 órától szerda 17 óráig lezárták a nagymarosi Pince utca Szent Erzsébet tér – Pince utca 20. közötti szakaszát – közölte hivatalos oldalán a nagymarosi önkormányzat. Arra kérik a lakosokat, hogy a jelzett időszakban ne parkoljanak a lezárt úton.

    Hídlap