Vándorkiállítás és jótékonysági koncert Esztergomban

Első alkalommal nyílik meg Esztergomban szeptember 19-én, 16 órakor a Dzsámi Múzeumban a felvidéki Örsújfalun élő Molnár Rozália képzőművész Országjáró Fényszilánkok című vándorkiállítása, majd azt követően a művésznő felkérésére 18 órakor jótékonysági koncert kezdődik a komáromi Jókai Mór cserkészcsapat javára.

Első alkalommal nyílik meg Esztergomban szeptember 19-én, 16 órakor a Dzsámi Múzeumban a felvidéki Örsújfalun élő Molnár Rozália képzőművész Országjáró Fényszilánkok című vándorkiállítása, majd azt követően a művésznő felkérésére 18 órakor jótékonysági koncert kezdődik a komáromi Jókai Mór cserkészcsapat javára.

A jótékonysági koncerten fellép Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, Érdemes Művész Pálmai Árpád karnaggyal; zongorán játszik: Hegedűs Valér. A kiállítás fővédnöke: Romanek Etelka polgármester asszony.

Az óriási érdeklődésre való tekintettel jegyek már csak korlátozott számban kaphatók:

WELCOME Programszervező Iroda
2500 Esztergom, Kossuth Lajos utca 7.
Telefon: + 36 (33) 311 121
E-mail: welcome@invitel.hu
CATHEDRALIS Tours Utazási Iroda
2500 Esztergom, Bajcsy-Zsilinszky utca 26.
Telefon: + 36 (33) 520 260
E-mail: cathedralisegom@vnet.hu
Aki nem tud részt venni a kiállításmegnyitón, ill. a jótékonysági koncerten, de mégis szeretné támogatni a Jókai Mór cserkészcsapatot, amelynek céljai között szerepel, hogy “hasznos tagjai legyenek a helyi közösségnek, a nemzetnek és az emberiségnek”, az a következő számlaszámra történő utalással ezt megteheti:

Pobočka Komárno Názov prijímateľa: ZSMN-Oblastná skautská rada Komárno
IBAN SK11 0200 0000 0000 1243 2142 VÚB, a.s.,
SWIFT/BIC kód SUBASKBX

Molnár Rozália:
Képzőművész, édesanya, nagymama és feleség. A család összetartó ereje. Kiállításának mottója, “hangszer vagyok Isten kezében”, azt jelzi, hogy ő maga csak egy eszköz az „üzenetek” közvetítésében. A fényszilánkok – töredezettségük ellenére is – egységesen a legnemesebb emberi erényeket hirdetik. Képei üzenetek a szeretetről, tiszteletről, a segítőkészségről és az ebben való elhivatottságról.

Molnár Rozália saját életéből merítkezik. Ő maga is egy fa, amely erős gyökereket vert a földbe, de érje bármilyen vihar, ágai mindig az ég fele törekszenek és erős hittel el is érik azt.

Nem több és nem kevesebb. Autodidakta módon, három éve kezdett el foglalkozni a „fényszilánkokkal”. Saját bevallása szerint a kiegyensúlyozott családi háttér teszi lehetővé, hogy alkothasson.

Az egyik oldalon ábrándos mesevilág, tündöklő holdfény, könnyed, játékos színek. A másik oldalon a hívő ember szeretetéből születő üvegmozaik képek. Utóbbiakra a visszafogottabb színvilág és a szimbólumok jellemzőek.
A komor (ám a fényviszonyoktól függően, az üveg áttetszősége miatt sokszor lággyá alakuló) keresztfa és a szárnyaló galamb a szentségek ajtajáig viszik a nézőt, képei láttán remélhetjük az üdvösséget. Gyakran megjelenő motívum alkotásain a gyökereivel földbe kapaszkodó fa, amelynek az ég felé nyújtózó ágait a szivárvány színeiben tündöklő lombok ölelik körül: a mennyei ég és a prózai, földi világ összekapcsolását szimbolizálják.

Üvegmozaikjai által a közönség elé tárja saját belső világát, melyet a mindennapi imák és elmélkedések töltenek ki. Hitvallásáról így fogalmaz: “Alkotásaim arra a kérdésre feleletek, hogy mit vár el tőlem a mennyei Atya. Azt várja el, hogy jó legyek, szeressek, segítsek és biztassak”.

Dr. Szilas László kurátor

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!