Teljesen megújul az Olvasókör

Önkormányzati forrásból újulhat meg a Szentgyörgymezői Olvasókör. Az épület belső tereit már a közelmúltban korszerűsítették, jelenleg a külső rész rekonstrukciója zajlik. Várhatóan augusztus végére fejeződnek be a munkálatok.

Önkormányzati forrásból újulhat meg a Szentgyörgymezői Olvasókör. Az épület belső tereit már a közelmúltban korszerűsítették, jelenleg a külső rész rekonstrukciója zajlik. Várhatóan augusztus végére fejeződnek be a munkálatok.

Erős Gábor, a körzet önkormányzati képviselője az mondta: a több mint száz éves épület Esztergom életében az egyik legnagyobb múlttal rendelkező ingatlan, ahol számos szakkör és egyesület folytatja munkáját.

Hozzátette: az Olvasókör Szentgyörgymező szívében található, amely mellett már megújult a templom, a plébánia hivatal és a lakóházak is szép állapotban vannak. Az önkormányzat ezzel a felújítással egy régi adósságát törleszti, így ez az épület is új köntösben fog pompázni.

A képviselő úgy fogalmazott: ha az Olvasókör elkészül, akkor elmondható, hogy a körzetben minden önkormányzati fenntartású épület (óvoda, olvasókör) megújult. Már csak egy Klapka téri ingatlannak kell funkciót találni, ahová akár egy bölcsőde is költözhetne.

Polgár József, az Olvasókör igazgatója elmondta: a jelenleg folyó munkálatok egyfajta, “a felső ruházat megújulása” jelzőt is kaphatnák. Az épület külső megjelenésében ilyen mértékű megújulás 1999-ben volt. Akkor változott utoljára közel ilyen mértékben az épület homlokzata. Azóta az idő vasfoga jelentős “eredményeket” produkált. 2015 őszén kezdődött egy igen alapos belső felújítás.

Kifejtette: amikor a fejlesztés ideje alatti az átmeneti működési helyszínről, a Kőrösi Kollégiumból öt hónappal később visszaköltöztek, közönségükkel együtt állapították meg: elegáns, praktikusan használható belső tereket kaptak. A mostani felöltő csere azt jelenti, hogy a 48-as tér épületeihez illeszkedni tudnak: felújított templom, plébánia, sarki családi ház. Ezekhez képest az Olvasókör eddig rontotta a képet: enyhén szólva is kopottas volt.

Az igazgató hozzátette: a tavaly kapott új tető és a nyílászárók most felújított falfelületeket, vadonatúj gazdasági bejárati kaput, akadálymentes bejárási lehetőséget, felújított esővíz elvezető csatornázást, és – a tervek alapján – szinte parkosított udvart, az udvar egy része rusztikus burkolatot fog kapni.

Polgár József úgy fogalmazott: azt gondolom, hogy a két felújítás nagyban hozzájárul néhány közművelődési álmunk megvalósításához: elérhetőbb lesz például nyári gyermektábor szervezése, alkotótábor, stb. Nem állunk messze egy filmklub működtetésétől, kiváló kiállítási lehetőségeink vannak, és mostanra elértük, hogy nagytermünk akusztikai adottságai kifejezetten jónak minősülnek.
Az igazgató elmondta: az intézmény objektív adottságai nagyon szegényesek és egy közművelődési intézményhez méltatlanok voltak. Ettől függetlenül azonban e két felújítás előtt is volt élet az Olvasókörben. Általában heti 18 – 25 csoportnak adtak helyet. Többet talán a felújítást követően sem tudnak fogadni, de a csoportok működtetésének feltételei, színvonala, praktikuma óriásit változott, változik.

A felújítás után folytatódnak a programok az Olvasókörben, ősztől számos eseménnyel készülnek a szervezők. Jön a X. Méz Nap, “In memoriam Mudrák Béla” rendezvény lesz szeptemberben, jön az első ízben méltó terekben megrendezhető advent, jönnek ősszel a táncházak, a néptáncosok táncában gyönyörködhetnek majd a Széchenyi téren szórakozók.

A kivitelezők azt ígérték, hogy a hagyományos augusztus 20-ai ünnepséget meg lehet tartani az Olvasókörben.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!