Erdő Péter: kitüntetésem az egyházi szolgálat elismerése is

Erdő Péter bíboros szerint a Szent István Rend, amit augusztus 20-án vehetett át Áder János köztársasági elnöktől, nemcsak az ő, hanem az egyház és az egyházi szolgálat elismerése is, és ennek különösen örül.

Erdő Péter bíboros szerint a Szent István Rend, amit augusztus 20-án vehetett át Áder János köztársasági elnöktől, nemcsak az ő, hanem az egyház és az egyházi szolgálat elismerése is, és ennek különösen örül.

A bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az M1 aktuális csatornának kedden arról beszélt: az utóbbi évtizedekben a társadalom mintha elismerné, hogy szükség van az egyház által képviselt értékekre.
Erdő Péter hangsúlyozta: “fontos, hogy legyenek olyan közösen vállalt és vallott értékeink, amelyekre a közös cselekvésünket is építeni tudjuk. Ebben pedig Szent István biztosan példaképünk lehet.”

Az államalapító ugyanis nemcsak sikeres politikus volt, aki megszilárdította Magyarországot, hanem valóban hívő ember is. Számára a kereszténység nem pusztán politikai számítást jelentett, hanem a legszemélyesebb meggyőződését, ezért volt képes arra, hogy “magasabb elvek szerint rendezze életét”, és – a szentírással szólva – “sziklára építse” az országot.

A Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Erdő Péter szólt arról is, hogy Európa akkor igazán gazdag, ha megőrzi az európai népek nyelvét, kultúráját, történelmi tapasztalatait és az évszázadok során kialakított problémamegoldási technikáit. A nemeztek sokfélesége ugyanis sajátos európai érték – jegyezte meg.

Kitért arra is: a történelemnek minden szakasza kritikus valamilyen szempontból, így a mostani is. Ugyanakkor Európában – az egyes területeken lévő feszültségek ellenére – mégiscsak hosszú ideje béke van, ezzel a helyzettel pedig nagyon tudatosan kell bánni. “Óriási lehetőség, de benne van a veszély, hogy alapvető dolgokról megfeledkezünk”. Az egyháznak ezért kötelessége a fontos emberi dolgokra ráirányítani az emberek figyelmét – tette hozzá a bíboros.

MTI

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!