X. századi temetőt tárnak fel Esztergomban

Tavaly az Árpád-kori templom hozzáférhető részét tárták fel, jelenleg a körülötte lévő sírokat kutatják a szakemberek az esztergomi vasútállomásnál. A régészeti lelőhelyen számos érdekes lelet kerül elő, amely valószínűvé teszi, hogy az ott lévő temető már a X. század végén is létezett.

Tavaly az Árpád-kori templom hozzáférhető részét tárták fel, jelenleg a körülötte lévő sírokat kutatják a szakemberek az esztergomi vasútállomásnál. A régészeti lelőhelyen számos érdekes lelet kerül elő, amely valószínűvé teszi, hogy az ott lévő temető már a X. század végén is létezett.

Az ásatáson Romanek Etelka polgármester és Bánhidy László alpolgármester tett látogatást szerdán. Romanek Etelka elmondta: a város mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a több mint ezer éve a föld alatt fekvő kincs a felszínre kerüljön, és minél többen láthassák.

Az elmúlt években a templom sok megpróbáltatáson ment keresztül, viszont ezt meg kell őriznünk és láthatóvá kell tennünk – fogalmazott a polgármester.

Tari Edit, a kutatás vezetője elmondta: 1891 óta kerülnek elő ezen a területen leletek, ekkor építették az első vasúti töltést.

Kifejtette: a lelőhely legnagyobb értékét az adja, hogy Szent István koronázását követően, a magyar gazdaság megteremtésekor, a pénzverés létrejöttével gyakorlatilag egyetlenegy településen élő pénzverők készítették ezeket az érméket. Azok, akik Esztergom-Kovácsi területén laktak. A várnál és a központban volt maga a pénzverde, és a pénzverők több mint 250 éven keresztül csak Esztergomban dolgoztak, majdnem a teljes Árpád-koron keresztül. Ez egy királyi privilégium volt. A pénzverőknek ez a települése országosan egyedülálló, nincs másik ilyen a Magyar Királyság területén.

Hozzátette: a település ezen kívül azért is különleges, mert egy 1970-es oklevélben innen három templomot említenek. A védőszentjét is tudjuk, Szent Kozma és Damján, a bizánci orvos szentek, Szent János evangélista és Szent Mihály arkangyal. Azt pontosan nem lehet tudni, hogy ez a templom melyik lehetett a háromból. Valószínűsíthető viszont, hogy Szent János evangélistáé, mert ő volt az ötvösök védőszentje – mondta Tari Edit.

A tavalyi és az idei év nagy újdonsága, hogy több temető is volt a területen. Egy köznépi temető, amely a leletek alapján a X. század végén, XI. század elején biztosan létezett. Erre közvetett adatok vannak: találtak az ’50-es években olyan sírt, amelyet a templom vágott, tehát a temetőnek a templom építése előtt már itt kellett lennie. A templom körüli temető pedig feltehetőleg egy rendkívül gazdag temetkezési hely volt. Kiderült, hogy a sírok legalább 5-6 rétegben voltak egymás fölött, ami azt jelenti, hogy több száz éven keresztül használták a területet. A templom körüli temetőkről köztudott, hogy csak a megszentelt földbe lehetett temetkezni, amelynek volt egy határa. Ezért helyezkednek el ennyire sűrűn a sírok – mondta a régészeti vezető.

A tervek szerint az anyagok múzeumban lesznek majd láthatóak restaurálás után. A temető területén az intermodális csomópont egyik útja halad majd át, amely a buszpályaudvarhoz fog vezetni.

A feltárásról készítettünk fotókat, amelyeket itt talál:
https://www.facebook.com/hidlap/posts/1743444395695879

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!