A táti csapadékvíz-elvezetés volt a minta

Tát adott otthont szerdán a megyei éghajlatváltozási platformnak és annak a tanulmányútnak, amely során a szakemberek betekintést nyerhettek a településen mintaszerűen működő csapadékvíz-elvezetés rendszerébe.

Tát adott otthont szerdán a megyei éghajlatváltozási platformnak és annak a tanulmányútnak, amely során a szakemberek betekintést nyerhettek a településen mintaszerűen működő csapadékvíz-elvezetés rendszerébe.

A szakmai nap első részében a város polgármestere, Turi Lajos köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, a szélsőséges hőmérsékletért a klímaváltozás a felelős. A helyiek már régóta küzdenek a vízzel.

Kollégája, Kostyál János számolt be a Táton megvalósult mintaprojekt részleteiről. A legtöbb gondot a magas talajvízszint, a bányászat megszűnése miatti vízfakadások, a csapadék és az árvizek okozzák. Az árvízvédelmet az elkerülő út és az árvízvédelmi gát megépítése jelentette számukra. A belvíz elleni védekezés megoldásaként szikkasztóárkokat és több szikkasztótavat létesítettek. A növények telepítésével pedig a talajvízszint kérdését tudták megoldani.

A projekthez olyan matematikai modell is készült, ami segítség lehet a hasonló domborzati és éghajlati adottságú településeknek a jövőben. Később a résztvevők a terepbejáráson a gyakorlatban is megnézhették a megvalósult projektet. A délutáni éghajlatváltozási platformon a klímastratégia kérdéseit egyeztették a szakemberek.

Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke kiemelte: nagyon hálás a város vezetőségének, amiért megosztották tapasztalataikat a szakemberekkel. Elmondta, hogy a klímastratégia elkészítésének finisébe érkeztek, ennek záróakkordja a mostani platform. Örömmel üdvözölte a táti projektet, ami jóval a stratégia előtt létrejött, hiszen ez azt jelzi, vannak tenni vágyó települések, akik kicsiben próbálják megoldani a problémákat úgy, hogy közben mernek előre tekinteni.

Fontosnak tartotta kiemelni, a változásokat megakadályozni nem tudjuk, ezért muszáj alkalmazkodnunk hozzájuk.

Kovács Csilla

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!