400 milliárd jut a szociális ágazat fejlesztésére

A szociális terület fejlesztésére a következő években 400 milliárd forint jut majd, ebből 95 milliárd a hátrányos helyzetű gyermekek esélyteremtését fogja szolgálni – ezt mondta Esztergomban ma Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A szociális terület fejlesztésére a következő években 400 milliárd forint jut majd, ebből 95 milliárd a hátrányos helyzetű gyermekek esélyteremtését fogja szolgálni – ezt mondta Esztergomban ma Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

A magyar Gyermekvédelmi Törvény és a Nevelőközösségek Nemzetközi Szervezete Europe 20. évfordulójának alkalmából szerveztek közös gyermekvédelmi konferenciát szeptember 18-19-én a Szent Adalbert Központban.

A Gyermekvédelmi Törvény 20. évfordulója alkalmából az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett egész éves ünnepségsorozat részét képezi a nemzetközi találkozó. A konferencia a 20 év áttekintése mellett foglalkozik négy olyan nagyobb témakörrel, mint az utógondozás, a fogyatékos gyermekek és fiatalok ellátása, az újfajta drogfüggőség, és a kísérő nélküli kiskorúak ellátása, integrációja.

A konferencia hallgatósága nagyobb részben az Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által fenntartott intézmények vezetői és dolgozói, de számos külföldi érdeklődő, gyermekvédelmi területen dolgozó vendég is részt vett az eseményen.

A rendezvényen Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár azt mondta: a szociális terület fejlesztésére a következő években 400 milliárd forint jut majd, ebből 95 milliárd a hátrányos helyzetű gyermekek esélyteremtését fogja szolgálni.

Hozzátette: a gyermekvédelemnek esélyteremtés és az életre való felkészítés a legfontosabb feladata.
Azt mondta: az egyik legfontosabb cél, hogy megelőzzék a gyermek kiemelését a családból, ezért a magyar kormány rendkívül kiterjedt családtámogatási rendszert dolgozott ki és működtet azért, hogy anyagi okok miatt egy gyermeket se kelljen kiemelnie saját vérszerinti családjából.

Kifejtette, hogy 2018-ban 16 százalékkal emelik a gyámügyi ügyintézők számát, 30 százalékkal a gyermekjogi képviselők számát, 10 százalékkal a gyermekvédelmi szakértői bizottságokban dolgozók számát, 20 százalékkal pedig a speciális szükségletű gyerekek számára rendelkezésre álló kapacitásokat a következő két évben. Emellett 25 százalékkal emelik a speciális szükségletű gyermekekkel foglalkozók számát.

Ismertette, hogy 2020-ra mindenütt megszűnnek a nagy létszámú gyermekotthonok, a kormány több pályázatot hirdetett a kiváltásukra. A családias lakásotthonok kialakítására kiírt pályázatok utolsó, hatmilliárd forintos forrást jelentő szakasza hamarosan lezárul.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a hároméves korig igénybe vehető Biztos Kezdet Gyermekházak számát 112-ről a következő években 260-ra emelik, és a jövő évre jelentős bővítést terveznek a bölcsődei helyek számában.

Kancz Csaba kormánymegbízott köszöntőjében azt mondta: ez a konferencia jó lehetőség arra, hogy ne csak a saját szabályainkat, tapasztalatainkat tudjuk bemutatni. Fontos, hogy tapasztalatcsere történjen más országokkal is. Emellett örömtelinek tartotta, hogy nem csak a szakemberek cserélnek véleményt, hanem meghallgatták a gondozottakat is, akik a gyakorlati tapasztalataikról számoltak be.

A kétnapos rendezvény helyszínén megtekinthető a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által szervezett Múlt, jelen, jövő – Életem három képben című nemzetközi fotópályázat kiállítása, amely a részt vevő tíz ország szociális és gyermekvédelmi ellátottjainak alkotásait mutatja be.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!