Cenzúrázzák az MKP magyar nyelvű választási feliratait Párkányban

Cenzúrázzák az Magyar Közösség Pártjának (MKP) magyar nyelvű választási feliratait Párkányban - erről tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt a párt képviselői.

Cenzúrázzák az Magyar Közösség Pártjának (MKP) magyar nyelvű választási feliratait Párkányban – erről tartottak sajtótájékoztatót péntek délelőtt a párt képviselői.

Az MKP közleménye:

Rigó Konrád már a nyelvrendőrséget küldi az MKP ellen

Az MKP határozottan elutasítja a Kulturális Minisztérium, mint államigazgatási szerv közvetlen beavatkozását a megyei választási kampányba. A minisztérium felszólította az MKP választási plakátjait kihelyező reklámcégeket a párt választási plakátjainak eltávolítására, mivel azokon a „megyei választások” kifejezés nincs feltüntetve szlovákul, valamint a szlovák nyelvű szöveg kisebb betűvel szerepel rajtuk.

Annak meghatározását, hogy kampányunk során választóink támogatását milyen nyelven és külalakkal kérjük, alapvető politikai szabadságjognak tartjuk. Az MKP természetesnek tartja és a jövőben is ragaszkodni fog hozzá, hogy elsősorban választói anyanyelvén kampányoljon és plakátjain a magyar nyelvet hangsúlyosabban szerepeltesse.

Különös aggodalomra ad okot azonban a Kulturális Minisztérium Most-Híd által kinevezett államtitkárának az ügyben játszott szerepe. Rigó Konrád saját korábbi nyilatkozata szerint személyesen hagy jóvá[LA1] minden egyes bejelentésre küldött minisztériumi felszólítást. Amennyiben a sajtóban tett ezirányú nyilatkozataiban nem hazudott, felmerül a hatalommal való visszaélés megalapozott gyanúja, mivel az MKP plakátjait az államnyelvtörvényre hivatkozva a saját minisztériumával távolíttatja el.

A Most-Híd rendkívüli összegeket felemésztő lejárató kampánya – melynek egyetlen célja az MKP-s jelöltek esélyeinek rontása – ezáltal újabb elemmel bővült. Úgy tűnik, a gátlástalan arroganciájáról megyei kampányában is tanúságot tevő most-hidas kampányfőnök bármilyen eszközt hajlandó bevetni.

Az MKP ezért felszólítja a Most-Híd pártot, hogy államtitkárát haladéktalanul hívja vissza tisztségéből. Felszólítjuk Bugár Bélát, hogy a kulturális államtitkárnak Rigó Konrád helyett egy olyan személyt javasoljon, aki a magyar nyelv ellen megalkotott államnyelvtörvény módosításában tud eredményeket felmutatni, nem pedig annak politikai ellenfeleivel szembeni alkalmazásában jeleskedik.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!