Bányászemlékművet avattak Tokodon

Hétfőn avatták fel azt az emlékművet Tokodon, amelyet a helyi önkormányzat állíttatott, tisztelegve a tragikusan elhunyt bányászok előtt. A szobrot Kardos Mihály plébános szentelte meg.

Hétfőn avatták fel azt az emlékművet Tokodon, amelyet a helyi önkormányzat állíttatott, tisztelegve a tragikusan elhunyt bányászok előtt. A szobrot Kardos Mihály plébános szentelte meg.

A rendezvényen Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: minden közösségnek az erejéről az árul el a legtöbbet, hogy hogyan tud emlékezni és az emlékezet megtartó erejét hogyan tudja megőrizni.

Hangsúlyozta: a szénbányászat történelme nem lenne magyarázható Magyarországon a Gete környéki bányák nélkül.

Hozzátette: a bányászok egy kemény munkakultúrát, példát mutattak arra, hogy hogyan lehet kemény munkával felvirágoztatni ezt az országot, az iparosításban talán nekik volt a legnagyobb szerepük.

Völner Pál kifejtette: bezártak a bányák, de a bányászok egy olyan munkakultúrát hagytak itt, hogy ugyan veszteségként éljünk meg ezt az időszakot, de ezekben a falvakban nem látunk hanyatlást. Ezt a munkamorált a többi iparág is honorálja, hiszen ezek a települések ma is virágoznak.

Tóth Tivadar, Tokod polgármestere elmondta: évek óta szeretnének egy méltó emlékhelyet kialakítani a bányászoknak.

Mi jelenleg azokra az alapokra építünk, amit ők megteremtettek, azt tudjuk tovább fejleszteni – fogalmazott. Nehéz és veszélyes munka volt, amit végeztek azért, hogy kiaknázzák azokat a kincseket, amelyek a föld mélyében rejtőznek. Sok tragédia kísérte munkájukat.

A polgármester az 1942-es szerencsétlenséget emelte ki, ahol 51 bányász halt meg, köztük 37 tokodi. Sírjaik pedig abban a temetőben vannak, ahol most ezt az emlékművet elhelyezték.

Tóth Tivadar hozzátette: vannak további terveik is, szeretnének egy emlékszobát, múzeumot létrehozni a bányászemlékekből.

Korompay Péter, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület dorogi szervezetének képviseletében a településen működő Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársulat (MÁK Rt.) munkáját emelte ki. Elmondta, hogy 47 évet tevékenykedtek Tokodon és számos olyan épülettel gazdagították a térséget, amelyek a mai napig léteznek.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!