2018 az építkezések éve lesz – újabb nyertes pályázatok a megyében

Év végén újabb nyertes pályázatokat hirdettek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – a második körben 34 pályázatról született pozitív döntés 3,78 milliárd forint értékben. Az esztergomiak ezen kívül 350 millió forintos kormányzati támogatással építhetik meg a város új kerékpárútját.

Év végén újabb nyertes pályázatokat hirdettek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – a második körben 34 pályázatról született pozitív döntés 3,78 milliárd forint értékben. Az esztergomiak ezen kívül 350 millió forintos kormányzati támogatással építhetik meg a város új kerékpárútját.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat koordinációjával és támogató döntésével újabb támogatások érkeznek a megyei településekhez: a TOP második körös támogatottjainak sorát sajtótájékoztató keretében jelentette be pénteken délelőtt Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, Völner Pál fejlesztési biztos, Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint Juhász János, a Komárom-Esztergom Megyei Területfejlesztési Kft. igazgatója. A jelenlegi 3,78 milliárd forintos csomagból a támogatásnak köszönhetően ökoturisztikai központok szépülnek, kerékpárutak újulnak meg, 12 településen pedig a csapadékvíz-elvezetése oldódik meg, ezen kívül önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére is sor kerül.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke elmondta, a forráslehívások nagyon jó eredménnyel zárultak, hiszen a megyei önkormányzat nem csak a rendelkezésre álló teljes keretet használta ki az 1. körös pályázatoknál, illetve a második körös pályázatok egy részénél, de néhány százalékkal többet is kapott. „Az I. körben néhány pályázat forráshiány miatt elutasításra került, a megyei önkormányzat azonban visszaküldte őket újabb értékelésre, így csaknem minden pályázat nyerni tudott” – mondta.

Völner Pál államtitkár, fejlesztési biztos Esztergom térségének projektjeit ismertette. Kiemelte, kerékpárutak építésére is pozitív döntések születtek, a TOP- forrásból megvalósuló Dorog-Kesztölc kerékpárúthoz csatlakozóan 350 millió forint kormányzati támogatás segítségével új bicikliút köti majd össze a Mária Valéria hidat a kertvárosi Palatinus-tóval. „Turisztikai, területfejlesztési, és település-rendezési szempontból is kiváló lehetőségekhez jutottunk” – mondta.

Czunyiné Dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő hozzátette, azt kívánja, a polgármesterek találjanak megbízható, gyors kivitelezőket a projektekhez. Ezek a beruházások ugyanis a megye vállalkozásai, és megyei építőipara számára is többletet adnak. „Nagy öröm, hogy a térségben több településen is megoldás születik a felszíni csapadékvíz elvezetésére, valamint fejlődik a neszmélyi borút, a komáromi Jókai-liget és a Jókai Mór Gimnázium” – emelte ki.

A sajtótájékoztatón aláírásra került a bakonysárkányi óvoda építésére elnyert pályázat támogatási szerződése is. A településen 200 millió forintos támogatás segítségével épül új, a mai kor követelményeinek megfelelő óvodai épület, mely a bölcsődének is helyet ad majd. Ősz Ferenc polgármester elmondta, a fejlesztés évtizedekre meghatározza majd a település életét, az új óvodában 3 csoport kap majd helyet, aminek köszönhetően a volt épületben új osztálytermekkel bővülhet az iskola.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!