Magyar Kultúra Napja Esztergomban

Az esztergomi önkormányzat január 22-én irodalmi kiadvánnyal készül a Magyar Kultúra Napjára. A „...kinyúlhat égig a lélek” című kötetben Babits Mihály esztergomi vonatkozású verseit és esszéit olvashatjuk.

Az esztergomi önkormányzat irodalmi kiadvánnyal készül a Magyar Kultúra Napjára. A „…kinyúlhat égig a lélek” című kötetben Babits Mihály esztergomi vonatkozású verseit és esszéit olvashatjuk. A könyvet január 22-én 17 órakor mutatják be a vár lovagtermében.

Az esztergomi önkormányzat közleménye:

Esztergom Város Önkormányzata 2018. január 22-ére, a Magyar Kultúra Napjára reprezentatív irodalmi kiadvánnyal jelentkezik, amely méltán irányítja ismét Esztergom Babitsára – Babits Esztergomára a figyelmet.

A „…kinyúlhat égig a lélek” címmel Babits Mihály esztergomi vonatkozású verseiből és esszéiből készült összeállításban helyet kapott, többek között, a Dal az esztergomi bazilikáról, Ádáz kutyám és a Jónás könyve is, illetve a három fontos Babits esszé: Esztergomi riport, Esztergomi séta, Szent István városa.

G. Tóth Franciska, a MNM Babits Mihály Emlékházának irodalmi muzeológusa, kísérői szövegei Babitsot élő, ösztönző örökségként tolmácsolják. Babits műveit korabeli fotók és képzőművészeti alkotások illusztrálják Einczinger Ferenctől és Scheiber Hugótól. Az esztergomi évek Babitsné Tanner Ilona – Török Sophie költői hagyatékában is visszhangoznak. Figyelmes gesztus, hogy verssel, festménnyel, magyarázó sorokkal emlékezik meg róla a szerkesztő. A precíz forrás-és jegyzetanyag alapján valamennyi alkotás beazonosítható, amely hasznos lehet személyes ismeretbővítésre, valamint iskolai tanulmányokhoz is. Szintén újszerű és szívet melengető, hogy a kötet zárásaként irodalomtörténészek, költők és írók véleményét olvashatjuk a Babits könyvről. A könyv gazdagságát fokozza a tervező tipográfus Szeder Balázs Péter munkája, akinek a keményfedél különleges, porózus tapintású felülete, az előlapok sűrű díszmintázata, a lapok egységes szépiás tónusa köszönhető.

Az Esztergom Város Önkormányzata kiadásában megjelent, az esztergomi Spori Print Vincze nyomdában készült könyv a Babits Mihály Könyvesboltban és a budapesti Írók Boltjában lesz kapható.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!