Elvek, érvek, hibák – Ki fizessen a letkési önkormányzat helyett?

Ki fizessen? Letkés vagy a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal? – ez volt az alapkérdés az öt települést érintő közös testületi ülésen, szerdán, Márianosztrán. A fordulatokkal teli megbeszélésen Márianosztra, Zebegény, Letkés, Ipolydamásd és Ipolytölgyes polgármesterei, alpolgármesterei és képviselői vettek részt.

Ki fizessen? Letkés vagy a Márianosztrai Közös Önkormányzati Hivatal? – ez volt az alapkérdés az öt települést érintő közös testületi ülésen, szerdán, Márianosztrán. A fordulatokkal teli megbeszélésen Márianosztra, Zebegény, Letkés, Ipolydamásd és Ipolytölgyes polgármesterei, alpolgármesterei és képviselői vettek részt.

Nézzük az előzményeket!

Adott egy közös önkormányzati hivatal, amelynek az előbb felsorolt települések a tagjai. A közös önkormányzati hivatal létrejötte előtt a letkési önkormányzat foglalkoztatott mások mellett két munkavállalót, akik már akkor rendelkeztek nyelvvizsgával, viszont idegen nyelvi pótlékot egyikük sem kapott. A két hölgy 2013. január 1. óta már a közös önkormányzati hivatal alkalmazásában áll. 2017 nyarán jelezték, hogy mivel hiba történt, visszamenőleg meg szeretnék kapni az elmaradt pótlékokat, ami összesen 1,2 millió forinttal terhelné a letkési önkormányzat költségvetését.

Kovács István, Letkés polgármestere azt mondta: mivel ez a megkeresés a dolgozók részéről már a közös önkormányzati hivatal létrejötte után történt meg, így a tag-önkormányzatoknak lakosságszám arányában kell kifizetni ezt az összeget.

Márianosztra, Zebegény, Ipolydamásd és Ipolytölgyes polgármestere egyhangúlag nem tetszését fejezte ki Kovács István felvetésével kapcsolatban. Az ülésen többen azt mondták: a két dolgozónak a letkési önkormányzat volt a munkáltatója. A felelősség azon van, aki felvitte az adatokat, vagyis az ügyintézőn. Ezért pedig az akkori jegyző, Hegedűs Ferencné felel, aki most a közös önkormányzati hivatal aljegyzője.

Kiss László, Márianosztra polgármestere is azt erősítette meg, hogy mivel az ügy keltezése a közös hivatal létrejötte előttre datálódik, annak kell az ügyben helytállni, aki akkor a hibát elkövette.

Hutter Jánosné, Zebegény polgármestere azt mondta, a törvénysértés akkor történt, amikor a dolgozók leadták az igazolásokat, hiszen a pótlék alanyi jogon jár, a munkáltatónak kutya kötelessége kifizetni.

Hozzátette, hogy ha most Letkés helyett kifizetik ezt az összeget, akkor ezentúl, ha bármelyik tagönkormányzat hibázik, akkor közösen kell majd vállalni a felelősséget mind az öt önkormányzatnak.

Úgy fogalmazott: nem az összegről, hanem az elvről szól ez a vita.

Nagyjából két óra huzavona után Kovács István, Letkés polgármestere közölte a jelenlévőkkel, hogy ha nekik egyedül kell kifizetni ezt az összeget, akkor nem fogadja el a közös önkormányzat költségvetését, amely egyébként a testületi ülés egyetlen napirendi pontja.

Úgy fogalmazott: nem a pénz nagysága a lényeg, hanem, hogy közösen ülünk a hajóban. Nem tartom korrektnek, hogy ezt a feladatot Letkés egyedül oldja meg.

Kiss László, az ülést vezető márianosztrai polgármester szünetet rendelt el, hiszen költségvetés kell, de fizetni és az elveit feladni senki nem szeretné.

Végül Letkés polgármestere és jelenlévő képviselőtestülete úgy döntött, hogy kifizetik a teljes összeget és elindulnak majd az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok megsegítésére kiírt pályázaton. Így megszavazták a közös önkormányzati hivatal költségvetését, az idegen nyelvi pótlékot pedig sikeres pályázat esetén az állam fizeti majd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!