Dömötör

Hídlap

Felújították az esztergomi Vitéz János iskolát

Felújították Esztergomban a Vitéz János Katolikus Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolát, amelynek ünnepélyes átadóját, szentelését pénteken tartották. A rendezvényen Soltész Miklós államtitkár azt mondta: természetes, hogy ha az emberek többsége fontos értéknek tartja a kereszténységet, az állam támogatja az egyházi iskolákat.

Hirdetések

A magyar kormány 300 millió forint állami támogatást adott az esztergomi iskola felújítására.
A rendezvényen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: az ilyen felújítások szükségesek ahhoz, hogy az a katolikus nevelés, amely az elmúlt évtizedekben elindult Magyarországon, tovább erősödjön.

Hozzátette: jelenleg mintegy 120 ezer gyermek jár katolikus óvodába, iskolába, és összesen 220 ezer gyermek más, többnyire keresztény felekezetű intézménybe. Az teljesen természetes, hogy ha a magyar emberek közel 80 százaléka fontos értéknek tartja a kereszténységet, akkor az állam támogatja az egyházi iskolákat – fogalmazott az államtitkár.

Soltész Miklós elmondta, hogy a magyar kormány közvetett segítségével hamarosan megújulhat az intézmény tornaterme is.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, a megye fejlesztési biztosa úgy fogalmazott: ezek az események azt igazolják, hogy ezeket a támogatásokat nem csak az egyház kapja, hanem sokkal inkább azok a gyerekek, idősek, akik ezeknek az intézményeknek a szolgáltatásait igénybe veszik.

Hozzátette: a térség egy megújuló korszak elején tart, amelyből Esztergom is egyre jobban ki tudja venni a részét. Folyamatosan újulnak meg az oktatási intézmények is, példaként a Dobó gimnáziumot és a József Attila iskolát említette.

Az épületet Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg. Hangsúlyozta, hogy az egyházi iskoláknak az az egyik hatalmas előnye, hogy a gyerekek lelkére, elméjére, akaratára is igyekeznek hatni a pedagógusok azért, hogy igazi keresztény embereket neveljenek. Ugyanakkor viszont okosak, a világi tudományokban is jártasak és képesek lesznek arra, hogy egy nemzetet, mint a kovász, átjárják tudásukkal, hitükkel és átalakítsák.

Tiszttartó Márk, az esztergomi iskola vezetője elmondta, hogy az épület felújítása 2017 júniusában kezdődött, de a nyári szünet nem volt elég a munkálatok befejezésére. A diákok, a pedagógusok és a szülők türelmének köszönhetően könnyen átvészelték a tanév első hónapjaiban a felújítással járó nehézségeket.

Köszönetét fejezte ki a hatalmas összefogásért, amelynek során létrejöhetett a beruházás.
A fejlesztés során felújították az iskolaszárnynak helyet adó, mintegy 3500 négyzetméteres épületet, amelynek elektromos és gépészeti rendszerének állapota is indokolttá tette az azonnali fejlesztést. Emellett elkészült az elektromos hálózat cseréje, hideg és meleg víz-, valamint csatorna- csőhálózat cseréje. A fűtésrendszer teljes korszerűsítése is megtörtént, így csővezetékek, valamint radiátor csere valósult meg. Az összes vizes helyiséget és öltözőt is felújították. Az iskolaszárny teljes termikus burka megújult, így a homlokzatok, a lapos tető, valamint az alsó ártéri födém 15 centiméteres hőszigetelést kapott. Az iskolaszárny nyílászárói is korszerű, műanyag nyílászárókra lettek cserélve.

Hirdetések
  • Az esztergomi futballklub több stábtagja is karanténba került

    A stábtagok közül többen is karanténba kerültek, ezért elmaradnak az edzések, illetve a mérkőzések – közölte hivatalos oldalán az FC Esztergom. A vírus megállítása érdekében másfél hétig zárva lesz a futball centrum is. A klub közleményét változatlan formában tesszük közzé. „Kedves Szülők , Játékosok! Sajnálattal közöljük, hogy stábtagjaink közül többen is karanténban vannak jelenleg. A …

    Hídlap