A gyerekében csalódott vagy saját magában? – Dió blog 28. rész

- Csalódott vagyok és ez borzasztó érzés. - Miben csalódtál? - Először azt hittem, a gyerekemben, de rájöttem, saját magamban...

A múltkor egy nagyon jót beszélgettem az egyik barátnőmmel, akit borzasztóan szeretek, mert sokoldalú, művelt, vicces és nem utolsó sorban kiemelkedően szeret lubickolni az önsajnálatban, amit önmaga is felismer, és kellő iróniával kezeli a helyzetet. Sokszor követi az aktuális diétát: paleo és társai, amit, ha csinál, akkor azt teljes erőbedobással, viszont néha egy-egy pogácsa vagy egy jó kávé csak lecsúszik, mert a lelki boldogsága mégiscsak fontosabb.

Amikor mi ketten leülünk megbeszélni az élet nagy dolgait, egy 10-es csomag zsepi minimum elfogy, és ez minden egyes alkalomra igaz. Borzasztóan erős nőnek tartom, mert elég nehéz lelki helyzetben él, amiből mindig a maximumot próbálja kihozni, és számomra igen becsülendő világlátása van. Ha választhatna, nem azt az életet választotta volna, de mivel ez adatott neki, ebben próbálja magát jól érezni, hol több, hol kevesebb sikerrel. A kudarcait maximálisan felismeri, és mindig erősebben és erősebben áll fel. Pont ezek miatt a tulajdonságok miatt vártam a következő találkozásunkat.

Elkezdtünk beszélgetni, láttam, hogy nyomasztja valami. Készítettem a zsepit, mert tudtam, előbb, vagy utóbb, de tutira kelleni fog. Nem is kellett olyan sokat várni rá, mert a közepébe vágott, és az első szónál könnybe lábadt a szeme.
– Csalódott vagyok és ez borzasztó érzés.
– Miben csalódtál?
– Először azt hittem, a gyerekemben, de rájöttem, saját magamban…

Mindösszesen annyi történt, hogy a kamaszkorú gyermeke felvételi előtt állt, de mint kiderült, egyáltalán nem akart oda felvételizni, ahová a barátnőm szerette volna. Szereti azt a sulit, ahova jelenleg jár, nem akart váltani, nem akart kilépni a komfortzónából, de felvételizett, mert ezt várták tőle. A felvételi viszont nem sikerült.

Potyogtak a könnyei, megsimogattam, és kérdeztem, hogy mi történt. Majd szépen elmesélte, hogy utólag belátja, mekkora egy idióta volt, hogy csak azért erőltetett egy olyan dolgot, amit a gyereke egyáltalán nem akart, mert Ő azt gondolta, azzal teszi neki a legjobbat, és meg se hallotta, hogy a gyerek mit is szeretne. A felvételi nem sikerült, és a barátnőm csalódott, mert valahol azt hitte, igenis sikerülni fog. Azt, hogy nem jött össze, kudarcként élte meg, holott kettejük közül egyedül neki voltak előre kitalált fikciói arról, hogy mennyire jó lesz majd az a másik suli, ezzel mennyire nagyot lendít a gyereke “karrierjén”, ha átíratja egy “menőbb” suliba. Egyedül ő akart váltani, a gyereke nem..

Elszorult a szívem és arra gondoltam, itt kezdődnek a nehézségek, a játszmák, amiket már nem is feltétlen a gyerekünkkel, hanem önmagunkkal vívunk. A saját csőlátásunkat kell leküzdenünk, el kell tudnunk engedni a saját vágyainkat, elvárásainkat, hogy meg tudjuk hallgatni a gyerekünk – sokszor néma – szavait.

Sokszor érzem azt, hogy egy teljes agymosáson kellene átesnünk ahhoz, hogy igazán jól tudjuk nevelni a gyerekeinket, hogy az a sok sz@rság, amiket magunkkal hozunk a saját családi hátterünkből, és ami ránk ragadt az évek alatt, az mind törlődjön. És tiszta lappal tudjunk nekivágni az újabb kihívásoknak.

Hihetetlen nagy erő kell ahhoz, hogy valaki a csalódást beismerje, tudja, hogy valahol Ő, saját maga hibázott, és kezelni is tudja úgy, hogy a gyerek ne sérüljön, és erőt, tudást merítsen ebből a helyzetből, hogy a következő ilyen alkalommal már ott lebegjen az ismerős rossz érzés, mint intő példa…

Halász-Szabó Klaudia
Diós Könyvek

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!