Alfonz

Hídlap

Erdős Mátyás atyára emlékeztek az epöliek

Erdős Mátyásra, Epöl néhai plébánosára emlékeztek az Epöli Történetek = Epöli történelem című programsorozat keretében. A találkozónak a helyi tájház adott otthon, amely szinte megtelt a plébánosra jó szívvel emlékező epöliekkel.

Hirdetések

A rendezvény elején Szegi János portréfilmjét vetítették le, amelyben, a forgatáskor 95 éves Matyi bácsi meséli el, hogyan került a településre. A néhai plébános élesen bírálta a Rákosi-rendszert, nem akarta elfogadni a politika egyház feletti befolyását, így büntetésként Epölre helyezték át.

A település lakói hálásak és büszkék az atyára, a község központjában lévő emlékparkot is róla nevezték el. Emellett a helyi templomban a festett portréja és életrajza is helyet kapott.

A rendezvényen Lach Konrád, az esztergomi levéltár munkatársa és felesége, Katalin tartott előadást Erdős Mátyásról. Emlékeztették a közönséget arra, hogy az atya nem büntetésként, hanem küldetésként élte meg az áthelyezését és újult erővel irányította a helyi közösséget.

Hirdetések

  • Szűk körben emlékeztek meg Esztergom felszabadításáról

    Minden októberben megemlékeznek Esztergomban III. Sobieski János lengyel királyról, illetve a törökök városból való kiűzésének időpontjáról. Idén a vírushelyzet miatt szerény körülmények között hajtottak fejet a dicső győzelem emléke és a hős uralkodó szobra előtt.

    Hídlap
  • Héregnél kapcsolták le az annavölgyi gyorshajtót

    Kis híján a megengedett sebesség kétszeresével közlekedett az az annavölgyi lakos, akit október 29-én Héregnél állítottak meg a tatabányai járőrök – írja a police.hu A 24 éves férfi a megengedett 50 kilométer/órás tempó helyett 96 kilométer/órával száguldozott.

    Hídlap