Előd

Hídlap

Ma van a Down-szindróma világnapja

2012 óta március 21. a Down-szindróma világnapja, a dátum szimbolikus, ugyanis a Down-szindróma mögött álló, három példányban jelenlevő 21 kromoszómára utal. A magyar kormány számára kiemelten fontos, hogy a fogyatékos emberek, köztük a Down-szindrómások életminősége javuljon, emberi jogaik ne sérüljenek és megtalálják a helyüket a társadalomban.

Hirdetések

Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít és felelősséget visel a fogyatékos személyek iránt, és biztosítani kívánja e személyek élethelyzetének jobbítását szolgáló eszközöket. Az erre irányuló állami intézkedések mellett, évenként jelentős mértékű költségvetési támogatást is nyújt a fogyatékos emberek országos érdekvédelmi szervezetei számára. A rendszeresen összeülő Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai pozitívan értékelték a fogyatékos szervezetek állami támogatásának 2015. és 2017. évi jelentős emelését. A Down szindrómával élő emberek érdekvédelmét ellátó Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének 2018. évi költségvetési támogatása több mint 150 millió forint, az Értelmi Fogyatékosok Fejlődését Szolgáló Magyar Down Alapítvány a „Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása” pályázati keretből közel 8,5 millió forint támogatásban részesült.

A semmit rólunk, nélkülünk elv érvényesülésének egyik fontos eszköze a döntéshozatali szervek és a civil szervezetek közötti aktív, partneri együttműködés, melynek egyik formája az Országos Fogyatékosságügyi Tanács működtetése, ami lehetőséget teremt a fogyatékos személyeket képviselő civil és érdekvédelmi szervezeteknek arra, hogy a fogyatékosságpolitikai döntések meghozatala előtt véleményüket, javaslataikat eljuttassák a döntéshozók felé. A testület az elmúlt időszakban rendszeresen ülésezett, minden esetben államtitkári és más kormányzati vezetői részvétellel.

(EMMI)
Fotó: Shutterstock

Hirdetések