Újra jár az átkelőhajó a Duna két partja között

Akár hajóval is átkelhetünk a Dunán, a MAHART PassNave újraindítja ugyanis járatát a folyó bal partján lévő dömösi vasúti megálló és a túlparton lévő kikötő között. A hajóval mindössze 10 perc alatt kelhetnek át az utasok a Dunán.

Akár hajóval is átkelhetünk a Dunán, a MAHART PassNave újraindítja ugyanis járatát a folyó bal partján lévő dömösi vasúti megálló és a túlparton lévő kikötő között. A hajóval mindössze 10 perc alatt kelhetnek át az utasok a Dunán.

A járat ünnepélyes átadóján Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője és jelöltje, valamint a Magyar Országos Hajózási Szövetség elnöke elmondta, hogy az újra közlekedő átkelőhajóval állami szolgáltatásokat kapcsoltak össze. A Pest-megyei oldalon lévő vasútvonalon közlekedők is könnyen partot válthatnak, ahol egy felújított hajóállomásra érkeznek. A térségben számos kirándulási lehetőség közül választhatnak, többek között a Rám-szakadék vagy a későbbiekben az 1,3 milliárd forintból megépülő dömösi látogatóközpont is várja őket.

Völner Pál hozzátette: az EuroVelo6 kerékpárút is Dömösnél halad majd, így a hajójárattal a biciklisek is könnyedén átjuthatnak majd a túlpartra.

Rétvári Bence, a Pest megyei oldal országgyűlési képviselője és jelöltje azt mondta: a fejlesztés jelentősen megkönnyíti a helyiek közlekedését a két partoldal között, de fontos a turistáknak is, mert így mindössze tíz perc utazással a Duna-part két közkedvelt szakaszát látogathatják meg.

Hozzátette: a két part a hajózásnak köszönhetően egymáshoz és Budapesthez is közelebb kerül, hiszen a kormány 12,5 milliárd forintból fejleszti a dunakanyari hajózást új hajókkal, korszerű kikötőkkel, hogy minél gyorsabban és kényelmesebben lehessen közlekedni a Dunakanyar és a főváros között.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a vízi közlekedés népszerűbb legyen. Épül az M2-es és kétszintes vonatok közlekednek majd a Vác-Budapest vonalon, ezt jól kiegészíti a vízi közlekedés megújulása, többek között 60 kilométer/órás sebességgel közlekedő hajókkal.

Spányik Gábor, a MAHART PassNave Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a hajó legfeljebb 26 utast tud egyszerre szállítani, akik zárt kabinban tehetik meg a mintegy tízperces utat. A hajón korlátozott számban szállítható kerékpár is. A dömösi kikötőben állomásozik és hétfő kivételével naponta szállít utasokat fél tíztől 18 óráig. Az indulások idejét a vasúti menetrendhez igazították, a hajó csak akkor közlekedik, ha az utasok telefonon jelzik átkelési szándékukat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!