Állatkínzás – a letkési iskola nem szankcionálhatja a gyerekeket

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, kutyákat bántalmazott egy fiatal fiú Nagybörzsönyben, amelyről videó is készült. A gyermek és, aki a felvételt rögzítette a letkési általános iskola tanulója. Az intézmény igazgatónője azt mondja: mivel iskolán kívül történt az esemény, az intézmény nem szankcionálhatja a gyerekeket.

Mint, ahogy arról korábban beszámoltunk, kutyákat bántalmazott egy fiatal fiú Nagybörzsönyben, amelyről videó is készült. A gyermek és, aki a felvételt rögzítette a letkési általános iskola tanulója. Az intézmény igazgatónője azt mondja: mivel iskolán kívül történt az esemény, az intézmény nem szankcionálhatja a gyerekeket.

Egy kiskorú fiú bántalmazott két kutyát néhány nappal ezelőtt Nagybörzsönyben. Erről videó is készült, amely a közösségi oldalon nagy felháborodást keltett. A felvételen az látható, ahogy a fiú dobálja és rugdossa a kutyákat, vélhetően viadalra akarja őket rávenni. Az ügyben feljelentés történt.

Mivel a bántalmazó és a videót készítő diák is a letkési általános iskolába jár, megkerestük az intézmény vezetőjét, Szalai Zoltánnét. Hangsúlyozta, hogy az iskolán kívül történt eseményeknél az intézménynek nincs hatáskörében, hogy szankciót szabjon ki a gyerekekre, illetve hogy eljárást kezdeményezzen az ügyben. Az iskolán kívüli események a szülők felelőssége alá tartoznak – tette hozzá.

Elmondta továbbá, hogy az iskola környezeti nevelési programja tartalmazza azokat az elveket, amely alapján környezettudatosságra nevelik a gyerekeket, függetlenül ettől az eseménytől. Számtalan olyan programot szerveznek az intézményben, ahol szeretnék elmélyíteni és tudatosítani a gyermekekben a környezet, a természet, az állatok, az élőlények szeretetét, próbálják környezettudatosságra nevelni őket.

Kifejtette, hogy például az Állatok Világnapja alkalmából állatsimogatót szerveztek már több alkalommal, kirándulásokra viszik a gyerekeket, többek között az állatkertbe és természet közeli helyekre. Emellett a tananyagban is megjelenik az állatvédelem, például a környezetismeret és a biológia órákon.

Az intézményvezető elmondta, hogy mindemellett az iskolában rendszeresen tartanak bűnmegelőzési előadásokat is, legközelebb a jövő héten a váci rendőrkapitányság munkatársa látogatja meg a felső tagozatosokat.

A téma kapcsán megkérdeztünk egy pszichológust is, hogy mi vezethet egy tizenéves gyereknél odáig, hogy állatokat kínozzon. Kovács Olga pszichológus, NLP terapeuta azt mondta: az agressziónak, mint jelen esetben is, rengeteg oka lehet. Amikor egy gyermek, egy serdülő ilyen kriminális tettet követ el, a pszichológiában nem szokásos és nem is szabad általánosítani, mert az nem lenne több, mint kuruzslás – fogalmazott a pszichológus.

A szakember kifejtette, hogy ha szakszerűen szeretne az ember eljárni, akkor meg kellene vizsgálni a gyermek személyiségfejlődési körülményeit, a genetikai hajlamokat és nevelési mintákat a viselkedésére, a személyiségfejlődés főbb traumatikus eseményeit. A szülőkkel is és a gyermekkel is kellene alapos anamnézist végezni, hogy megértsük, mi volt a viselkedés kiváltó oka. Mert minden viselkedésnek van oka- ez lehet egy mentális zavar éppúgy, mint egy szülői rossz viselkedési minta, nevelési elvek zavara vagy félreértelmezése, de lehet a gyermek személyiségfejlődésében található traumatikus események frusztrációjának következménye, esetleg egy fel nem dolgozott trauma következtében fellépő viselkedészavar.

A pszichológus hozzátette, hogy természetesen a társadalmi együttélési szabályokba nem fér bele hasonló viselkedés, a tetteknek következménye is van, amit meg kell tanulni viselni. A személyiség torzulása, zavara viszont minden esetben valamilyen okból fakad, aminek a feltárásához és a személyiséget megillető segítségnyújtáshoz minden személynek, éppúgy gyermeknek mint felnőttnek, joga van.

Kovács Olga kifejtette, hogy ezek a gyerekek segítségre szorulnak. Azt mondta, sok módszer, pszichológiai és akár pszichiátriai technika áll rendelkezésre már szerencsére napjainkban ahhoz, hogy ha valaki segíteni akar, és a közösség is elfogadja és igényli ezt (előítélet és ítélkezés helyett), akkor lehet segíteni.

A szakember úgy fogalmazott: így akkor nem ujjal egymásra mutogatásnál, ítélkezésnél, lincselésnél ragad le a köztudat és a közhangulat, hanem akár még az érthetetlen, gyűlöletet kiváltó, “szemet szemért, fogat fogért” agresszív viszont válasz helyett egy konstruktív, hosszú távú, akár prevenciós jellegű megoldásra törekvő stratégián ügyködhetnének együtt mind a média, mind a hivatalos szervek a szakemberekkel.

Az esetről itt írtunk korábban:
https://hidlap.hu/2018/05/30/kutyakat-bantalmaztak-nagyborzsonyben/

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!