Előd

Hídlap

Kerüljük a fehér színű ruhákat nyáron!

A káros UV-sugaraktól jobban védenek a színes ruhaneműk, tanácsolják szakértők. Napszemüveg vásárlása előtt is ügyeljünk a megfelelő szűrökre. Az óvatosság mellett évente legalább egyszer menjünk el bőrrákszűrésre.

Hirdetések

Egyre több bőrdaganatos megbetegedést tapasztalnak évente, ezért ajánlatos évente legalább egyszer átnézetni magunkat egy szakorvossal – hívta fel a figyelmet Wikonkál Norbert, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika egyetemi tanára az M1 Ma reggel című műsorában.

A szakember elmondta, hogy három fő bőrdaganat típus van, ezek közül az egyik a basalioma a leggyakoribb. Ez nem ad áttétet, van idő a beavatkozásra, alapvetően jól kezelhető, de itt is fontos, hogy időben elkezdődjön a kezelés. A laphámrák elsősorban azokat érinti, akik nagyon sokat vannak egész évben a napon. Ez esetben már megjelenik az áttétképző hajlam, de ugyancsak hosszabb lefolyású betegségről van szó, ami biztosít időt a beavatkozásra, ha korán észlelik.

A melanóma viszonylag ritka, de súlyos elváltozás, amely a pigmentsejtekből indul ki. Ha ehhez hasonló tüneteket észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz – hangsúlyozta Wikonkál Norbert.

Az optimális nyári viselet kapcsán a szakember elmondta, hogy a fehér szín átengedi a káros UV-sugarakat, ezért ha csak nincs ellátva bizonyos UV-filterrel a ruha, akkor kerüljük a viselését. A színes ruhák alkalmasabbak nyáron az UV-sugárzás kiszűrésére. Szerencsésebb, ha a felsőruházatnak hosszabb az ujja, szellős, és a vállak is takarja.

Elsősorban megbízható gyártótól származó UV-szűrővel ellátott napszemüveget eszközöket ajánl Wikonkál Norbert.

Kiemelte: a kisgyermekeket különösen kell védeni a káros UV-sugaraktól, hiszen immunrendszerük még fejletlen. A strandon az árnyékban pihenő kisbabát is takarjuk le egy vékony lepedővel – tette hozzá.

Forrás: hirado.hu/M1

Hirdetések