Blanka, Bianka

Hídlap

Átadták a megyei gazdasági díjakat: a térség továbbra is az ország élmezőnyében van

Az átlagon felüli teljesítményt nyújtó vállalkozásokat, illetve egy intézményt, és egy ipari parkot tüntettek ki a legrangosabb megyei elismeréssel: a Megye Gazdaságáért Díjjal. Idén nyolc kategóriában hirdettek eredményt, és különdíjat is megszavazott a megyei közgyűlés, és a testületet segítő szakmai zsűri.

Hirdetések

Michl József polgármester az impozáns Piarista Rendházban köszöntötte a helyi közélet, gazdasági élet prominens szereplőit, akik a legjelentősebb megyei kitüntető címek átadására gyűltek össze Tatán.

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke ünnepi beszédében kiemelte, megyénkben sok átlag felett teljesítő vállalat, vállalkozó tevékenykedik, így nehéz kiválasztani a kiválóak közül éppen azt az egyet, melyet kategóriánként elismernek. „Önök azt az üzenetet közvetítik az itt élők számára, hogy szorgalommal, kitartó munkával, szakmai alázattal, elhivatottsággal és versenyszellemmel kimagasló sikereket lehet elérni” – fordult a díjazottak felé.

Dr. Völner Pál államtitkár is az identitás fontosságáról beszélt köszöntőjében, Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő pedig a 3 százalék alatti megyei munkanélküliségi rátát emelte ki mondandójában. Bencsik János országgyűlési képviselő szerint jól teszi egy megyei közösség, ha tudomásul veszi, hogy része a globális gazdaságnak, de gazdasága önálló életet is tud élni.

A köszöntőket követően Dr. Bitay Márton Örs, az Agrárminisztérium államtitkára a Magyar agrárium jövőképe címmel tartott előadást, melyben elhangzott, a valós gazdasági teljesítményekhez elengedhetetlen a megfelelő gazdasági környezet, amelyért a kormány felel. „Az ország, a megye sikere azonban nem csak a kormány, hanem a helyi gazdálkodók teljesítményének eredménye is” – hangsúlyozta.

Az ünnepség Kárpát Csaba, a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnökének zárszavával ért véget, aki kiemelte, a díjazottak a jók között a legjobbak, a díj pedig további feladatokat ró rájuk, hiszen most még inkább a figyelem középpontjába kerül tevékenységük.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat 2004-ben alapította meg négy kategóriában a megye gazdaságáért kitüntető címet, ami az együttműködő gazdasági érdekképviseletek javaslatára 2016-ban nyolc kategóriára, plusz különdíjra bővült. Szunyogh László bronz emlékplakettjével és oklevéllel a 2017. év teljesítménye alapján a következőket ismerte el a közgyűlés, a szakmai zsűri javaslata alapján:

Életműdíj:

Katzenbach Ádám kézműves, aranykoszorús gépihurkoló mester (Tatabánya)

Komárom-Esztergom megye egyéni vállalkozója:

Szabó-Rácz István autóipari vállalkozó (Dorog)

Komárom-Esztergom megye középvállalkozása:

Prenker-Ker Kft. (Nyergesújfalu)

Komárom-Esztergom megye kisvállalkozása:

Gottwald Kft., vendéglátó, szállásadó, üzemi étkeztető családi vállalkozás (Tata)

Komárom-Esztergom megye nagyvállalkozása:

Bridgestone Tatabánya Termelő Kft., abroncsgyár

Komárom-Esztergom megye szakképző intézménye:

Szent Borbála Kórház

Komárom-Esztergom megye kézművese:

Varga-Zábráczky Dóra divattervező (Tatabánya)

Komárom-Esztergom megye agrárvállalkozója:

Kovács Károly (Mocsa)

Különdíj:

Oroszlányi Tudományos és Technológiai Park

Díjazottak:

Komárom-Esztergom megye gazdaságáért életműdíj – Katzenbach Ádám

Több cikluson keresztül a Tatabányai Ipartestület elnöke, az IPOSZ Országos elnökségi tagja, a Kézműves Kamara alapító tagja és alelnöke, az Ipartestület Komárom-Esztergom Megyei Szövetségének elnöke. Kézművesként, vállalkozóként elsősorban a lakosságot szolgálta, az Aranykoszorús Gépihurkoló Mester címet is megkapta. Vallotta és nemes célkitűzésként dolgozott annak érdekében, hogy a kézművesség és a kézműiparosság megyénkben is a régi hírnevéhez méltóan tudja betölteni gazdaságstabilizáló, gazdaságfejlesztő szerepét.

Komárom-Esztergom megye egyéni vállalkozója – Szabó-Rácz István

Autóvillamossági műszerész, autóklíma F-gáz, autóklíma szerelő. Vállalkozása többek között annak köszönheti sikerét és fejlődését, hogy nagy hangsúlyt fektetett önmaga képzésére. Szinte a kezdetek óta foglalkozik szakmunkás tanuló képzéssel, és fiatal kezdő szakemberek alkalmazásával. 1990-től a Dorogi Ipartestület tagja, jelenleg az Ipartestület elnökségének tagja. Munkájának elismeréseként többször részesült kitüntetésben. Szabó-Rácz István egy olyan kisiparos, aki személyes példáján bizonyította be, hogy folyamatos kitartó munkával a szakmunkásvizsga után, hogyan lehet az élethosszig tartó tanulással szakmunkásból előbb mesteri, később villamosmérnöki végzettséget szerezni.

Komárom-Esztergom megye középvállalkozása – Prenker-Ker Kft.

A Prenker-Ker Kft. egy egyéni vállalkozásból nőtte ki magát. Alapköveit a jelenlegi tulajdonosok édesapja fektette le, amikor 1992-ben megkezdte zárak, vasalatok- és kisgépek forgalmazását. A vállalkozás az idő múlásával meghatározó vállalkozássá fejlődött a régiónkban. Megalakulása óta folyamatosan fejlődik, ami annak köszönhető, hogy a legfontosabb céljaként tűzte ki a partnereivel való hosszú távú megbízható kapcsolat kialakítását. A termékkínálatukat a kisvállalkozások és az egyéni vásárlók igényeihez igazították, és folyamatosan fejlesztik tovább.

Komárom-Esztergom megye kisvállalkozása – Gottwald Kft.

Az 1990-ben alakult osztrák-magyar vegyes vállalatot 1998-ban Gottwald Sándor alapító kivásárolta, így teljes mértékben családi magyar tulajdonba került. Fő tevékenysége a kereskedelmi vendéglátás és szállásadás. 26 év alatt a cég folyamatosan bővült, a vállalkozás 2016 óta saját kávézóval rendelkezik a város központjában. Mindezek mellett ingatlan bérbeadással is foglalkozik. 2017. július 1-e óta az üzemi étkeztetésben is részt vesznek. Gottwald Sándor alapító 50 éves szakmai munkássága a megyében és a szakmában is elismert. Gottwald Sándor 2005-ben az „Év vendéglőse” címet nyerte el, 2010-ben pedig Komárom-Esztergom Megyéért Szakmai Díjban részesült.

Komárom-Esztergom megye nagyvállalkozása – Bridgestone Tatabánya Termelő Kft.

2006-ban kezdte meg működését és napjainkra Magyarország egyik legnagyobb abroncsgyárává vált. Alapítása óta a vállalat munkavállalóinak száma több mint kétszeresére emelkedett, napjainkban már közel 1100-an dolgoznak a világhírű márkával fémjelzett abroncs gyártásán. 2017. október 26-án felavatásra került a 85 milliárd forintos beruházással létrehozott új gyáregység. A beruházással a tatabányai üzem alapterülete többszörösére növekedett, a gyártókapacitás pedig évi 1,8 millióról, 3,6 millió abroncsra bővült. A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. társadalmi felelősségvállalási tevékenysége részeként rendszeresen segíti termékeivel a különböző köz- és társadalmi feladatokat ellátó intézményeket és szervezeteket, számos kulturális- és sportrendezvényt, valamint sportolókat is támogat megyénkben.

Komárom-Esztergom megye kézművese kitüntető cím – Varga-Zábráczky Dóra divattervező

Már gyermekkorától kezdve saját elgondolású ruhákat, öltözék-kiegészítőket és táskákat tervezett és készített. 2011-ben a tatabányai Sétáló utcában nyitotta meg első üzletét, amely 2012-ben az Év Üzlete Versenyen a budapesti Fashion Guide versenyén közönségdíjat nyert. Mesteremberektől és autodidakta módon tanulta meg a bőrmívesség alapjaira épülő szakmai fortélyokat. A bőr termékek, kiegészítők mellett a cipőkészítés alapjait is megtanulta, mert fontos feladatának tekintette ennek az ősi mesterségnek az életben tartását. Kialakított egy sajátos forma-szín- és stílusvilágot. Termékei mára már bejárták a világot.

Komárom-Esztergom megye szakképzője kitüntető cím – Szent Borbála Kórház

A Szent Borbála Kórház a szakorvos képzésben és az egészségügyi szakdolgozók gyakorlati képzésében is aktívan részt vesz. Az intézmény a Semmelweis Orvostudományi Egyetem által akkreditált szakképző hely, jelenleg 24 szakmában tudnak részt venni a szakorvos képzésben, illetve részt vesznek a szakpszichológus és a szakgyógyszerész képzésben. Az orvostanhallgatókat évtizedek óta folyamatosan fogadják a magyarországi orvosi egyetemek oktatási tervében szereplő gyakorlatok letöltésére. 2016-tól megkapta az intézmény a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyakorló Kórháza címet. Gyakorló ápoló képzéses hallgatók vizsgahelyeként is működnek. Évente 4-5 alkalommal tartanak továbbképzést, az oktatókat is a kórházukból delegálják. 2017-ben elnyerték az év megyei kórháza díjat.

Komárom-Esztergom megye agrárvállalkozása kitüntető cím – Kovács Károly

Kovács Károly Mocsán szántóföldi növénytermesztéssel és szántóföldi zöldségtermesztéssel foglalkozó családi gazdálkodó. Legfőbb elve a talajéletet maximális megóvása. Gazdatársainak szívesen adja át pozitív tapasztalatait, akikkel együtt hisznek a termelői összefogásban. Kovács Károly a Komárom Környéki Gabonatermelők Szövetkezetének igazgatósági tagja. Rendszeres résztvevője a szakmai fórumoknak, az újdonságokat folyamatosan beépíti a gazdálkodásába. 2017-ben megkapta a Magyar Örökség Díj hitelesített másolatát és a vele járó Hangya Szövetkezeti Emlékérmet.

KÜLÖNDÍJ – Oroszlányi Tudományos és Technológiai Park

Az Oroszlányi Tudományos és Technológiai Park 2016 decemberében, az országban a kilencedikként, Komárom-Esztergom Megyében pedig az elsőként szerezte meg a „Tudományos és Technológiai Park” címet, ezzel az országban található több mint 200 ipari park között elismerésre méltó helyet szerzett magának és Oroszlánynak. Fejlődésének alapja a sok évtizedes ipari, termelési hagyományokkal rendelkező, szakképzett helyi és környékbeli munkaerő. A betelepült vállalkozások meghatározóak a helyi, a térségi és a nemzetgazdasági termelésben. Az ipari parki vállalatok évről évre Komárom-Esztergom megye legnagyobb árbevételű vállalatai között vannak. Az ipari parkban jelenleg működő 24 vállalkozás 2017-ben összesen 5200 munkavállalót foglalkoztatott.

Hirdetések