Identitáserősítő programok indulnak a megyében

Újabb nyertes TOP pályázatokat hirdettek megyénkben. A helyi identitás erősítésére 7 megyei településen több mint 373 millió forint támogatás bevonásával valósítanak meg közösségfejlesztő programokat – többek között Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu pályázata is zöld utat kapott.

Újabb nyertes TOP pályázatokat hirdettek megyénkben. A helyi identitás erősítésére 7 megyei településen több mint 373 millió forint támogatás bevonásával valósítanak meg közösségfejlesztő programokat – többek között Esztergom, Dorog és Nyergesújfalu pályázata is zöld utat kapott.

Újabb nyertes pályázatokat hirdettek a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében – az elnyert támogatások a helyi identitást erősítő közösségfejlesztő tevékenységek megvalósítását teszik lehetővé. A projektek lényeges eleme a közlekedésbiztonsági, közbiztonsági és bűnmegelőzési tevékenységek, szemléletformáló akciók megszervezése is.

A megvalósuló projekteket bemutató sajtótájékoztatón Tóth Zoltán, Bajót polgármesterének köszöntője után Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke ismertette az elnyert támogatásokat. „Esztergom csaknem 55 millió forintot, Dorog városa 53,8 millió forintot, Nyergesújfalu pedig 44,8 millió forintot fordíthat a helyi identitás erősítését támogató programok megvalósítására. Dorog és Nyergesújfalu konzorciumi partnereikkel dolgoznak majd együtt. Értékes pályázatok születtek, a helyi kreativitás pedig nagy szerepet kapott bennük” – ismertette.

Dr. Völner Pál fejlesztési biztos, a térség országgyűlési képviselője elmondta, az utóbbi időszakban számtalan olyan lehetőség nyílt, amellyel a legkisebb települések is sikeresen megvalósíthatták elképzeléseiket. „Az építkezés is nagyon fontos, az identitás pályázatok azonban arról is szólnak, hogy lélek, tudatosság, vissza- és előretekintés is legyen a megvalósításra váró projektekben. Remélem, az elnyert támogatások majd hozzájárulnak a közös célok eléréséhez” – fűzte hozzá.

Ezt követően az érintett és a velük konzorciumban dolgozó települések polgármesterei mutatták be megvalósításra váró projektjeiket. Mihelik Magdolna, Nyergesújfalu polgármestere kifejtette, Bajóttal és Táttal közös projektjük egyik súlypontja a nemzetiségek kultúrájának további feltárása, közvetítése lesz, valamint a nők szerepe is hangsúlyt kap. Nagyobb és kisebb rendezvényeket is terveznek majd.

Berta Barbara Esztergom projektjét mutatta be, elmondta, a munkát már szeptember elején elkezdik. „Sok kis projektet, akár egy lakóközösségét, óvodai- vagy egyéb közösség elképzeléseit szeretnénk támogatni” – fejtette ki.

Dorog és környékének pályázatát Dr. Tittmann János mutatta be. „Piliscsév, Kesztölc, Csolnok és Dorog működik együtt a pályázat keretében. Olyan tradicionális elemeket emeltünk ki alappillérként, mint a nemzetiségek és a bányászati múlt. Ezek szorosan összefűznek minket” – fejtette ki.

A megyei önkormányzat július végén nyújtja be pályázatát a megyei identitás erősítésének támogatását célzó felhívásra. „Számunkra kiemelten fontos, hogy a megyében lehetőséget adjunk a különböző tájegységeken élőknek arra is, hogy találkozzanak, megismerjék egymás szokásait és hagyományait. A pályázat keretében is erre fogunk fókuszálni” – tette hozzá Popovics György.

Sajtóközlemény (Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Szólj hozzá!

info@hidlap.hu

©  hidlap.hu — Minden jog fenntartva!